Târgovişte: Focare de infecţie în apele dâmboviţene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Focare de infecţie în apele dâmboviţene
Târgovişte: Focare de infecţie în apele dâmboviţene

Deşeurile aruncate şi neglijenţa târgoviştenilor poluează Dâmboviţa şi Ialomiţa. Râurile din jurul oraşului Târgovişte sunt adevarate focare. Amenzile mari şi acţiunile pentru conştientizarea oamenilor nu au schimbat calitatea apei în ultimii ani. Cei care intră în contact cu apa poluată riscă să se îmbolnăvească grav

Dâmboviţa şi Ialomiţa sunt adevărate focare de infecţie. Mizeria domneşte pe malurile râurilor iar amenzile mari nu sperie târgoviştenii ce preţuiesc atât de puţin bogăţiile judeţului.

Pescuitul este un mod plăcut de a petrece câteva ore departe de stresul cotidian dar în Târgovişte este o adevărată aventură. “ Am vrut să merg la pescuit, aşa uit de toate. Am fost şocat de mizeria de pe malul râului Ialomiţa. Sticle şi resturi aruncate în apă, prinse de ramuri căzute din copaci, hârtii pe mal şi miros de animal mort. Este strigător la cer”, spune dezamagit Ionel Georgescu, mecanic şi amator de pescuit.
Principala sursă de poluare o prezintă marile oraşe din Dâmboviţa unde se demolează, se construieşte şi unde se găsesc firmele.

Expertizele de calitate a râurilor de pe teritoriul judeţului Dâmboviţa, au evidenţiat şi în cursul lunii septembrie valori care depăşesc limita impusă. “Şi în luna septembrie s-a întregistrat o cantitate mare de amoniu, fosfor şi detergenţi în apele din judeţul Dâmboviţa, asemănătoare cu lunile trecute. În aval, adică la scurgere au fost valori mai mari decât în amonte. Ialomiţa este mai polaută decât Dâmboviţa din cauza afluienţilor ei, Slănic, Cricovu”, declară Elena Ivaşcu, Sef Serviciu Implementare Politicii de Mediu. 

Dâmboviţenii nu sunt speriaţi de amenzi


Amenzile mari nu sperie pe nimeni şi în continuare se înregistrează valori mari de poluare, dar în scădere faţă de anii trecuţi .” Cantitatea de deşeuri s-a redus faţă de anii trecuţi dar încă mai sunt zone cu probleme, în special zonele din jurul oraşelor”, spune Dumitru Călinoiu, Garda de Mediu.

În judeţul Dâmboviţa, Garda de Mediu încearcă să rezolve problema mizeriei de pe malul râurilor.” Săptămâna aceasta am făcut un control tematic în zonele din jurul oraşelor mari din Dâmboviţa. Am amendat comuna Vacăreşti cu suma de 3.000 de lei iar în ultimele luni s-au dat 12 amenzi în Pietrari, Cândeşti, Râul-Alb, Vişina, Pietroşiţa. Acţiunea continuă şi săptămâna viitoare, avizată este zona Moreni”, declară Dumitru Călinoiu, Garda de Mediu. Deşeurile continuă să apară chiar dacă o amendă pentru o persoană fizică este cuprinsă între 200 de lei şi 1.000 de lei.

Pericolul este foarte mare pentru cei care intră în apele din judeţul Dâmboviţa. “ Persoanele care intră în contact cu apă poluată, cu valori peste limita impusă pot suferi de geardeoză, enterocolită şi de boli de piele. De asemenea în apele stătătoare se găseşte leptospiroza”, a declarat dr. Carmen Marcu, director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite