Foamete în primăriile din Dâmboviţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţiile locale pun lacăte pe uşi, dacă nu vor fi sprijinite financiar. Funcţionarii publici migrează către alte sectoare sau pleacă la muncă în străinătate, fiindcă nu pot trăi cu 4-500 de lei pe lună.

Primăriile din Dâmboviţa se află în impas. Bugetele pe care le administrează nu le permit să asigure nici măcar fondurile pentru salariile angajaţilor, aşa diminuate cu 25%. Nu mai sunt bani nici pentru utilităţi şi pentru asigurarea ajutoarelor sociale şi a indemnizaţiilor pentru persoane cu handicap. Au apărut situaţii care pun în pericol chiar şi buna funcţionare a instituţiilor de învăţământ, nemaifiind fonduri pentru plata facturilor la energia electrică. Din cauza sărăciei care se generalizează, mulţi funcţionari s-au hotărât să-şi caute locuri de muncă mai bine plătite.

Funcţionarii pleacă pe capete

„Cum să mai trăiesc cu patru-cinci sute de lei pe lună. Am doi copii care merg la şcoală, rate la bănci. M-am împrumutat la tot satul. Soţul este şomer...”, ne-a spus cu năduf o angajată a Primăriei Runcu. La Vişina, pentru a preîntâmpina colapsul economic, primarul Ilie Sergiu i-a concentrat pe toţi angajaţii instituţiei şi au pornit prin comună pentru a-i convinge pe oameni să-şi plătească taxele şi impozitele. „I-am rugat pe localnici să ne salveze, să ne ajute să continuăm activitatea, că altfel se închide primăria”, declară Ilie Sergiu. Doi funcţionari ai Primăriei Potlogi au părăsit deja instituţia, iar altul a cerut să fie pensionat. „Mai avem încă doi angajaţi care intenţionează să plece. Ce să facă, salariile sunt mici, iar eu nu pot să-i oblig să rămână”, spune mâhnit Nicolae Catrina, primarul comunei Potlogi. La Biroul de Evidenţă Informatizată a Persoanei, deschis de curând în localitate, edilul a fost nevoit să folosească salariaţii din primărie, altfel nu avea cu cine să desfăşoare activitatea.

La Runcu, din 30 de angajaţi, au mai rămas 15. „Sunt descoperit la Contabilitate, Bibliotecă, Fond Funciar. Au plecat oamenii în străinătate. Ce să facă, să stea pe patru sute de lei? Nici pentru salariaţii care au mai rămas nu mai avem bani. Am fost somaţi că ni se va tăia curentul electric la şcoli şi la primărie. Nu mai avem cu se să plătim facturile. Am solicitat sprijin la Consiliul Judeţean”, spune Gheorghe Brebeanu, primarul comunei Runcu. Nici Pietroşiţa nu stă pe roze. Tânărul edil Leonard Dicu ne-a  declarat că fondul de salarii a fost epuizat. „Nu ştiu ce vom face până la sfârşitul anului. Bani pe taxe şi impozite locale încasăm cu ţârâita. Oamenii pe care îi mai am în subordine, deocamdată, suferă în tăcere”, afirmă Leonard Dicu.
Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Florin Popescu, spune că nu are cum să ajute administraţiile locale în ceea ce priveşte plata salariilor funcţionarilor. Aşteaptă sprijin din partea Guvernului. Fondurile pot fi asigurate din rezerva bugetară la dispoziţia primului ministru.

La Târgovişte fondurile sunt drămuite cu măsură, deja s-au făcut disponibilizări în unele servicii subordonate primăriei.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite