PORTRET: Florina Pletea pregăteşte olimpici la limba română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesoara a reuşit să trimită la concursuri chiar şi toţi elevii unei clase şi, ce-i mai important, fiecare s-a întors cu premii. Spune că vocaţia sa este de a avea grijă de sufletele din jur, oameni sau animale.

Mama, absolventă de filologie, îi spunea tot timpul să „pună mâna” pe disciplinele exacte, fiindcă din română nu va putea trăi. Florina Pletea însă nu a renunţat la visul său, acela de a preda, reuşind să treacă peste toate obstacolele.

„Prin clasa a V-a am găsit în sertarele tatălui meu hârtie milimetrică şi mi s-a părut că seamănă foarte mult cu o filă de la catalog. Şi, până în clasa a VIII-a, joaca preferată era să fiu profesor. Trebuie să spun că, în anii de gimnaziu, limba română s-a ascuns de mine. Purta o mască şi abia la liceu am putut descoperi frumuseţea ei”, îşi aduce aminte cu nostalgie profesoara care le îndrumă elevilor paşii numai şi numai spre performanţă.

Reuşita vine în primul rând de la încrederea pe care copiii o capătă în propriile lor forţe şi abia apoi de la efort şi dăruire. „Contează ca tu, profesorul, să înfrângi răutatea şi să clădeşti încrederea. Contează ceea ce spui şi ceea ce vrei să spui... Pentru mine este foarte important dacă prin ceea ce fac influenţez în bine viaţa elevilor mei”, crede Florina Pletea, care a dat Târgoviştei sute de olimpici la limba română.

Elevii o percep ca pe un prieten mai mare


Rezultatele muncii dăscăliţei s-au văzut încă de acum 14 ani, când s-a aflat pentru prima dată la catedră, iar la examenul de bacalaureat  a avut promovabilitate 100%. „Îmi tratez elevii cu respectul pe care îl ofer celui mai bun prieten. Caut să disciplinez fără să rănesc. Categoric că este necesar să facem o distincţie şi anume: când eşti la tablă cu mâinile albite de cretă, elevii trebuie să te vadă în postura de profesor, pentru că numai aşa îţi poţi susţine disciplina pe care o predai. În rest, trebuie să ştii să fii un prieten mai mare al lor, de care aceştia au nevoi”, ne dezvăluie Florina Pletea „reţeta” succesului său.

„Cine îşi alege meseria de profesor, trebuie să ştie că se bazează pe vocaţie şi pe formare continuuă. Foloase materiale nu există. Eu învăţ mereu să conjug verbele «a dărui» şi «a primi», căci potrivit lui Noica «într-o şcoală nu se ştie cine dă şi cine primeşte». Sunt profesor. E jalnic să recunosc asta din punct de vedere financiar, dar e o mândrie s-o spun din punct de vedere profesional. Şi o spun cu toată sinceritatea, chiar dacă nu în fiecare an m-am putut bucura, aşa cum aş fi dorit, de rezultatele elevilor, dar atunci când sunt salutată cu respect, atunci când primesc un telefon de la foştii mei elevi, când aflu cum au reuşit în viaţă şi ştiu că am pus şi eu o cărămidă la zidul cunoştinţelor lor, mi se umple sufletul de bucurie”, spune Florina Pletea.

În acest moment, le-ar recomanda elevilor săi să citească „Pescăruşul Jonathan Livingston” de Richard Bach, o carte care le dă o lecţie despre nevoia de libertate, despre ambiţia de a te desăvârşi, o lecţie de iubire şi de dăruire.

„Fiindcă adolescenţii din ziua de astăzi trec prin crize de identitate, destinul pescăruşului îi poate ajuta să se înţeleagă mai bine, să ştie cine sunt şi să lupte să rămână ei înşişi”, crede profesoara Florina Pletea.

Ne-a mărturisit că, dacă nu ar fi fost profesor de limba română, probabil ar fi ales medicina veterinară. „Cred că vocaţia mea este de a avea grijă de sufletele din jurul meu, fie că sunt oameni, fie că sunt animale, aşa că mi-ar fi plăcut să ajut bătrânii sau să fiu medic veterinar”.

Întrebări şi răspunsuri:


Cum decurge o zi de lucru din viaţa unui profesor care participă la concursuri şi olimpiade cu zeci de copii într-un an şcolar? Mai are el timp şi pentru sine?
Trebuie! Am mare noroc că am familia lângă mine, mă sprijină, mă susţine şi mă înţelege. Îmi dau seama că toate zilele se desfăşoară după acelaşi tipic. Nu ştiu de ce, dar mie nu îmi ajunge timpul. Viaţa nu merge înapoi şi nici nu-şi pierde timpul cu ziua de ieri! Şi, probabil rezultatele obţinute şi dragostea copiilor compensează timpul pierdut pentru sine.

Ce calităţi trebuie să aibă un elev pentru a ajunge să câştige Olimpiada naţională?
În primul rând trebuie să aibă chemare în a descifra codul secret al literelor, apoi acest lucru, dacă nu este sprijinit constant cu multă muncă, studiu şi preseverenţă, rămâne în stadiul unui diamant neşlefuit.

Ce îi place:

„Îmi place să fiu alături de fiica mea, Ioana, de familia mea şi, bineînţeles, fiind o mare iubitoare de natură, îmi place foarte mult să privesc cerul senin, apusul de soare...”, spune Florina Pletea.

Ce nu îi place:

„Nu îmi plac bârfa, minciuna şi dorinţa unora de a face rău. De asemenea, nu îmi place ca un om să considere că, ajuns într-o anumită etapă, ştie totul. Nu! Pentru că numai «oamenii mediocri îşi închipuie că ştiu totul» (Balzac)”, afirmă profesoara.

Profil:

Născută: 25 decembrie 1974, Târgovişte.
Studii: Universitatea „Transilvania” Braşov, Facultatea de Litere.
Familie: Căsătorită, o fată - Ioana.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite