Florin Nica a devenit pictor la casa de copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Nica
Florin Nica

Abandonat de mama sa pe când avea doi ani, târgovişteanul în vârstă de 26 de ani şi-a dobândit în timp un talent pentru arta picturii.

Pentru Florin Nica viaţa a fost dură şi lipsită de culoare. Povestea lui este cutremurătoare şi arată o realitate greu de acceptat. La doar doi ani a fost abandonat de mama sa, care l-a trimis la Casa de Copii din Târgovişte. „Tatăl meu intrase la puşcărie pentru o infracţiune, iar mama mea s-a recăsătorit. Noi eram trei fraţi şi tatăl vitreg avea şi el cinci copii. S-au gândit că nu pot ţine opt copii, că s-ar descurca greu. Aşa au decis ei să ne trimită la Casa de Copii. Unul singur au oprit, pentru că suferea de o boală”, îşi aminteşte Florin.
A făcut opt clase la şcoala cu regim redus din micro V, unde şi-a descoperit şi pasiunea pentru pictură. Avea 11 ani pe atunci. Îi plăcea să deseneze şi o făcea des, iar profesorii îl puneau să realizeze diferite pliante să le împartă prin şcoală. Primele expoziţii le-a făcut prin clasa a 7-a. A fost ajutat să se înscrie la Şcoala de Arte „Octav Enigărescu” de cea care îi supraveghea peste noapte. Ajuns acolo, talentul său a fost şlefuit cu grijă de profesorul Mihai Şerbănescu, astfel că Florin a devenit unul dintre cei mai buni pictori din judeţ. „Domnul Mihai Şerbănescu este un om cu un suflet mare, m-a ajutat enorm. La Şcoala de Arte am îmvăţat multe şi mi-am dezvoltat talentul pentru pictură”, spune târgovişteanul.

Locul 1 la o expoziţie în Bulgaria

Florin Nica a participat la mai multe concursuri judeţene şi naţionale. A participat la concursul „Floare de Colţ” şi a obţinut locul 3, după ce a câştigat faza judeţeană. Ca premiu a primit 100 de euro şi a fost trimis la un concurs în Bulgaria, acolo unde a câştigat locul 1. „Cei din Bulgaria au fost uimiţi de talentul pe care îl am. Le-au plăcut mult picturile mele şi au vrut să mă oprească acolo”, mărturiseşte tânărul pictor.
Acum patru ani Florin a reuşit să găsească un loc în căminul ce aparţine organizaţiei „Salvaţi Copiii”,din incinta Liceului „Voievod Mircea”. Acolo a cunoscut-o pe Florina, cu care s-a şi căsătorit. Au împreună un copil, Emanuel, în vârstă de doar un an şi nouă luni. „Soţia şi copilul meu sunt bucuria mea. Pentru ei aş face orice, sunt familia mea şi sunt fericit că-i am alături”, spune Florin.

Trăieşte din cerşit şi din portrete

Neajunsurile sunt multe şi singurul venit al familiei Nica este alocaţia copilului, de doar 250 RON. Astfel, cei doi soţi sunt nevoiţi uneori să apeleze la cerşit. „Mi-e jenă să recunosc, dar uneori mai şi cerşim. Soţia şi copilul meu se mai duc câteodată la cimitirul de peste pod, de vis-a-vis de Facultatea de Ştiinţe Juridice, şi mai primesc câte un covrig, o colivă, ceva de mâncare. Asta este situaţia, ne descurcăm greu”, vorbeşte afectat de situaţie tânărul târgoviştean.
Pentru a-şi asigura pâinea zilei de mâine, Florin face portrete la comandă, însă nu mereu are clienţi şi, mai rău, unii îl şi păcălesc. „De curând un client m-a rugat să-i fac două portrete cu Sorin Copilul de Aur şi Adi Copilul Minune. Era vorba să ne întâlnim în Parcul Chindia să i le dau şi să mi le plătească. M-am dus cu copilul prin ploaie acolo, am ajuns la timp şi am aşteptat, dar clientul nu a apărut. Am rămas şi cu portretele făcute şi fără bani”, povesteşte Florin.
În ultimele veri a mers pe litoral, să facă portrete turiştilor, astfel a reuşit să strângă bani să-şi achiziţioneze o mobilă şi un calculator. Acolo, însă, a avut parte şi de o întâmplare neplăcută. „Un client mi-a spus să-i fac un portret. După ce am terminat lucrarea mi-a spus că nu-i place, că îmi bat joc de el şi a început să mă ia la bătaie. Am avut noroc că au sărit alţi oameni care erau în zonă să mă scape din mâinile agresorului. A doua zi m-a căutat iar şi m-a ameninţat că nu scap de el dacă nu-i dau dublu faţă de cât mi-a dat el pe lucrare. Portretul era 20 RON şi eu i-am dat 40 RON ca să mă lase în pace”, îşi aminteşte pictorul târgoviştean. 

Întrebări şi răspunsuri

Ce reprezintă pictura pentru tine?
Am văzut pictura ca o şansă de a mă realiza în viaţă, dar acum nu mai văd acest lucru pentru că arta nu mai valorează nimic în ţara asta. Pictura mă destinde şi dă frâu liber imaginaţiei.

Îţi condamni mama pentru că te-a abandonat?
Nu condamn pe nimeni. Poate că a fost mai bine aşa. Eu cred că dacă eram acasă învăţam să sap şi să fiu necunoscator de mai nimic. La Casa de Copii am învăţat multe lucruri, cum ar fi să pictez.

Ce-i place
"Îmi place să pictez, în primul rând. Mai nou am descoperit calculatorul şi vreau să
învăţ cât mai multe lucruri despre el. Îmi place să citesc şi să aflu lucruri noi, îmi place cultura în general."

Ce nu-i place
"Am început să urăsc persoanele care judecă înainte de a te cunoaşte. Urăsc persoanele care nu ştiu să aprecieze arta. Nu îmi plac inculţii. Nu ştiu de ce trebuie ca noi, artiştii ăştia, să fim marginalizaţi şi jigniţi."

Profil
Născut. 7 septembrie 1983
Familie. Are o soţie şi un copil.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite