Târgovişte: Florentina Drăgulescu, studenta americană din Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgovişteanca a câştigat de două ori la rând locul I la olimpiada naţională de fizică şi matematică şi a ajuns la Universitatea din Pennsylvania. Totuşi, marea ei dragoste este literatura.

Florentina Drăgulescu pare o fată simplă, o tânără trecută prin viaţă dar mereu voioasă şi dornică să ştie mai mult. Deşi are doar 20 de ani, tânăra târgovişteancă are o experienţă demnă de invidiat chiar şi pentru cei mai în vârstă.
Încă de mică a dovedit o reală pasiune pentru literatură. A început să scrie de pe la 10 ani iar creaţiile sale au fost primite cu laude de către profesori şi prieteni. Deşi pasionată de filologie, în timpul liceului a reuşit performanţa de a obţine doi ani la rând premiul I la faza naţională a Olimpiadei de Fizică şi Matematică.

A luat bursă pentru S.U.A

La sfârşitul clasei a XII-a, Florentina a reuşit să îşi aleagă drumul de una singură. A depus actele necesare pentru o bursă de studii în străinătate. Având rezultate excepţionale la şcoală, a fost imediat acceptată la Universitatea din Pennsylvania, Statele Unite ale Americii, una dintre cele mai bine cotate unităţi de învăţământ de peste ocean.

Dragoste la prima vedere

A plecat în S.U.A. în 2008, după discuţii destul de lungi cu familia sa. Deşi a fost speriată de o schimbare atât de mare, a reuşit, împreună cu părinţii şi fraţii ei să realizeze că o asemenea ocazie nu poate fi ratată. Ajunsă în America, diferenţele dintre cele două ţări i s-au părut covârşitoare. Îşi aminteşte cum în prima seară a ieşit, împreună cu grupul de boboci, la restaurant. A avut un real şoc când a mâncat prima oară „cheese steak” dar, încetul cu încetul a început să îi placă. Înafară de oraş şi împrjurimi, diferenţele foarte mari le-a descoperit în cadrul universităţii. Metoda de studiu de aici a convins-o că şcoala din România nu este nici pe departe perfectă.

Florentina are şi colegi români în Pennsylvania. O dată cu ea au intrat aici să studieze încă 3 fete şi un băiat din ţară, iar în anii mai mari mai sunt şi alţi români. Stă în cămin alături de colegele ei şi, deşi mulţi studenţi se vaită că nu au timp deloc, ea găseşte mereu şi câteva momente pe care să le dedice distracţiei.

Despre realizarea de a ajunge la o universitate de renume mondial, în Statele unite, Florentina spune că este un vis împlinit. A muncit mult pentru a ajunge aici şi vrea să continue cât se poate de bine pentru a nu dezamăgi pe nimeni.

Despărţirea de familie s-a lăsat cu lacrimi

Despărţirea de familie a fost partea cea mai grea pentru Florentina. Drumul până la aeroport, lacrimile şi despărţirea pentru un an de zile au fost egalate doar de emoţiile de la întoarcere. În vacanţa de vară, Florentina s-a întors acasă, la Târgovişte, unde părinţii au primit-o ca pe un şef de stat. Cu toate că revederea familiei au umplut-o de fericire, Florentina a avut un sentiment de nemulţumire. Venită dintr-un loc atât de grandios şi curat, întoarcerea în Târgovişte i-a lăsat un gust destul de amar.

O fată populară

Despre colegii ei din S.U.A, Florentina spune că a reuşit să îi înveţe multe. Dacă la început nu ştiau despre România decât Dracula, Nadia şi un pic de fotbal, acum ştiu chiar şi unde se situează pe hartă, ba chiar şi numărul de locuitori.
Rezultatele Florentinei pe „tărâmul făgăduinţei” au fost pe seama aşteptărilor. Anul acesta a primit o bursă de 3 ani pentru tineri scriitori, face parte din cei 8 studenţi străini care iau bursă de studiu în fiecare an şi a reuşit să intre în frăţia Alpha Phi.

Scriitoare de succes şi peste ocean

Deşi a plecat de ceva vreme din ţara lui Eminescu, pasiunea ei pentru literatură a continuat. Lucrează part-time la Kelly Writers House, instituţia principală în campus când vine vorba de   literatură şi evenimente literare. Poeziile ei au fost publicate în 2 reviste din campus: Kedma şi F-Word.  Anul viitor îşi va declara specializarea, însa e sigură că va fi Comunicare, probabil dublată de o specializare în Studii Legale.


Ce-i place
Îi plac oamenii sinceri şi deschişi la minte, New York-ul, iubesc muzica, în special Soul, post-modernismul şi animalele, mai ales veveriţele de la mine din universitate.

Ce nu-i place
Nu-mi place schimbarea negativă, cum a fost la întoarcerea în oraş, urăsc prejudecăţile şi nu îmi plac deloc oamenii falşi. Dezagrează lipsa de ambiţie şi aroganţa.

Întrebări şi răspunsuri:
Ce ai vrea să faci după ce termini cursurile din Statele Unite?
  După asta aş vrea să fac Dreptul, acolo fiind ca un master. Nu ştiu încă dacă mă voi întoarce în România. Poate dacă voi avea o şansă să îmi găsesc un loc în domeniul meu aici, o să revin, dar îmi place foarte mult în Statele Unite.

Este America, de fapt ceea ce vedem în filme?   
  Da şi nu. Multe dintre stereotipurile promovate de cultura cinematografică americană dispar atunci când ajungi să cunoşti oamenii şi tara. Dar, pe de altă parte, valorile promovate în filme sunt cele americane. Vizitând New York, am  văzut exact America din filme: zgârie-nori, trafic, magazine luxoase şi un oraş plin de viaţă. Campusul e puţin mai diferit dar, în mod sigur, foarte „american”.

Profil:
Data naşterii: 22 aprilie 1989
Locul naşterii: Târgovişte
Studii: University of Pennsylvania, anul II
Familie: o soră şi un frate

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite