Problemă: Firmele din Dâmboviţa nu s-au certificat digital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Identitatea virtuală” este necesară pentru depunerea declaraţiei privind impozitul  pe venit, evidenţa salariaţilor şi contribuţiile sociale la Finanţele Publice. Din cei 5.843 de agenţi economici din judeţ care au această obligaţie, cu puţin de 15 zile înainte de termenul-limită, doar 1.485 şi-au achiziţionat un certificat digital, fără de care nu pot depune online formularul 112.

La 1 iulie, intră în vigoare prevederile legale potrivit cărora Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate (112) se va depune la unităţile fiscale numai în format electronic.

Cu mai puţin de 15 zile înainte de termenul-limită, doar 1.485 de firme din Dâmboviţa, din cele 5.843 care au această obligaţie, şi-au achiziţionat un certificat digital, fără de care nu pot depune online formularul 112.

Mariana Butoi, purtător de cuvânt la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dâmboviţa, spune că reprezentanţii societăţilor comerciale din judeţ continuă să vină la ghişeu, chiar dacă internetul le-ar simplifica mult sarcinile.

„Pentru luna aprilie – cu termen de depunere 25 mai – au depus online Declaraţia 112 doar 1.067 de contribuabili”, precizează Mariana Butoi.

Certificatul digital costă 50 de euro


Situaţia este cu atât mai gravă cu cât nu sunt acreditaţi decât opt furnizori de servicii de certificare pentru semnătură electronică, la nivel de ţară. Certificatul digital se emite în două-trei zile lucrătoare de la depunerea, personal sau prin poştă, a cererii tip, însoţită de documentele doveditoare şi asigură posesorului „identitatea virtuală”, permiţând crearea semnăturii electronice.

Preţul se situează în jurul valorii de 50 de euro, fără TVA, urmând ca, după un an, să se achite 30 de euro pentru reînnoirea valabilităţii.
Acesta poate fi utilizat în relaţia cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Monitorul Oficial, Depozitarul Central, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, Autorităţile contractante din cadrul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) – pentru semnarea şi transmiterea electronică a documentelor solicitate, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private - pentru transmiterea raportărilor etc.

Un certificat fiscal este suficient pentru semnarea, timp de un an, a unui număr nelimitat de docuemnte, indiferent de tipul acestora.

Paşii de urmat pentru certificare


Persoanele fizice sau juridice care doresc să obţină certificat digital trebuie să se adreseze unui furnizor autorizat. Eliberarea certificatului presupune parcurgerea următoarelor etape: prezentarea documentelor solicitate de către autoritatea de certificare; achiziţionarea dispozitivului securizat pe care se generează perechea de chei (publică şi privată) şi pe care se va ridica ulterior certificatul; achitarea contravalorii certificatului; instalarea driverelor şi utilitarelor aferente dispozitivului securizat în sistem; completarea formularului de înregistrare online.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite