Film-documentar: Vasile Lupu a avut furculiţe din argint înaintea lui Ludovic al XIV-lea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este doar una dintre dezvăluirile inedite pe care le înfăţişează publicului istoricul Neagu Djuvara în pelicula „Târgovişte, cetatea misterelor”.Documentarul artistic este realizat după ideea scriitorului târgoviştean Adrian Melicovici. Filmul acreditează şi ideea că Vechea Cetate de Scaun a Ţării Româneşti datează de cel puţin 4500 de ani, nu de 614 ani cum arată documetele oficiale.

Scriitorul târgoviştean Adrian Melicovici a adunat apoi în jurul său o echipă de oameni entuziaşti, istorici şi artişti, împreună cu care a pornit filmările pentru „Târgovişte, cetatea misterelor”, cel mai mare proiect de film documentar realizat vreodată în Dâmboviţa. Consultaţiile de specialitate au fost asigurate de istorici de renume: Neagu Djuvara, George Coandă, Gabriela Niţulescu.

Pelicula pleacă de la ideea că Cetatea Târgoviştei datează de peste 4500 de ani şi că domnitorii români erau mult peste regii din Europa, în ceea ce priveşte fastul şi măreţia de la palat.

„Vasile Lupu avea la masă furculiţe de argint până să apară pe mesele lui Ludovic al XIV-lea. Principii noştri erau bărbaţi foarte rafinaţi. Ştiau să se îngrijească.  Mai e o treabă, cum că Mircea ar fi fost «un om atât de simplu, după vorbă, după port». Vax. Mircea cel Bătrân era îmbrăcat ca un magnat, foarte bine. Ce simplu, ce după port, nici pomeneală”, spune istoricul Neagu Djuvara.

Târgovişte ar trebui să fie mai tare ca Sighişoara

Despre întâlnirea cu Neagu Djuvara, Adrian Melicovici afirmă că a fost una uluitoare, emoţionantă. „Nu mă aşteptam să fiu primit de marele nostru istoric cu atâta deschidere. Am aflat apoi că, de mult timp, Neagu Djuvara nu a mai acordat un interviu aşa de lung. Mi-a declarat că Târgovişte ar trebui să reprezinte pentru noi, dâmboviţenii, pentru istorie, mai mult decât înseamnă Sighişoara.

La noi sunt izvoarele pure ale trecutului acestei ţări. Aici a fost frământată obârşia noastră”, mărturiseşte Adrian Melicovici. Filmările pentru „Târgovişte, cetatea misterelor” au fost realizate pe întreg teritoriul municipiului.

image

S-a mers şi la mănăstirile Viforâta, Dealu, Nucet şi Bunea. Au fost trase cadre la Conacul Brâncovenesc de la Potlogi. S-a pornit apoi pe urmele domnitorului Vlad Ţepeş până la Sighişoara. Profesorul de istorie Vasile Lupaşc, autorul romanului „Răstignit între cruci - Viaţa şi după viaţa lui Vlad Ţepeş”, i-a sprijinit pe realizatorii filmului cu consultaţii de specialitate.

Spune Adrian Melicovici că bugetul filmului a fost aproape de zero, dacă e să ţinem cont de câţi bani trebuie investiţi pentru realizarea unei pelicule de acest gen. Este convins că filmul va da naştere unor controverse, că va creea polemici. Vor apărea multe adevăruri despre domnitorul Vlad Ţepeş.

Melicovici speră ca „Târgovişte, cetatea misterelor” să surprindă publicul. Are de gând să meargă cu filmul şi la festivalurile de gen. „Cu acest documentar artistic, vrem să redăm Târgoviştei imaginea sa adevărată”, concluzionează producătorul. Premiera va avea loc pe 30 noiembrie, la Clubul Studenţilor.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite