Fenomenul graffiti-ului prinde contur în Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii grafferi din oraş pictează pe ziduri şi chiar pe vagoane de tren. În cele mai multe dintre desene sunt reprezentate scrisuri în colori vii, care atrag privirile trecătorilor.

Fenomenul graffiti-ului a început să prindă contur în Târgovişte, numărul de picturi pe pereţi sau chiar pe vagoanele de tren creşte de la o zi la alta. Acesta a devenit o modă pentru tinerii târgovişteni, care consideră graffiti-ul o artă, dar şi un mod de a exprima gânduri şi idei. Grafferii desenează pe pereţi atât personaje din desene animate, cât şi scrisuri sau forme abstracte, unele frumoase, altele obscene sau neplăcute ochilor. „Graffiti-ul este o artă, mulţi înţeleg prost acest fenomen, crezând că este vorba de huliganism sau altceva de genul acesta. Noi dăm culoare unor ziduri sau clădiri a căror culoare este gri, ştearsă, fără viaţă. Desigur, mai sunt şi unii tineri amatori fără talent care strică pereţii cu nişte desene neplăcute. Alţii, însă, au talent şi iese ceva frumos din mâna lor”, spune un tânăr graffer din Târgovişte.
Nu demult, zidul Grădinii Zoologice din Parcul Chindiei era plin cu personaje din desene animate pictate de un grup de grafferi talentaţi din oraş, multe dintre acestea reprezentate în cel mai mic detaliu. Ulterior, aceste desene au fost şterse. „Prin graffiti se expun gânduri sau idei. Este ceva frumos, însă este bine să pictezi în locurile unde obţii autorizaţie şi nu aşa, ilegal, cum fac unii dintre tineri. Este o artă în adevăratul sens al cuvântului, iar la noi în oraş sunt destule desene, unele sunt foarte frumoase, cum ar fi o pictură 3D, foarte interesantă”, spune Alexandru Mustaţă, unul dintre tinerii grafferi târgovişteni care dau culoare oraşului.

Grafferi din Bucureşti vor picta de Zilele Oraşului, în Parcul Chindia?

Pe zidul unei clădiri mari, în parcarea din spatele Hotelului Dâmboviţa, se află reprezentată o panoramă a centrului vechi, pictura fiind făcută de unul dintre cei mai talentaţi grafferi din Târgovişte. Multă răbdare şi zeci de spray-uri sunt principalele unelte ale tinerilor târgovişteni pasionaţi de graffiti.
De zilele oraşului, un grup de grafferi cunoscuţi din Bucureşti ar putea să ajungă la Târgovişte să dea reprezentaţii de pictură urbană în Parcul Chindiei. „Aceşti tineri sunt foarte talentaţi, ei sunt autorii celor mai frumoase desene din Capitală. I-am invitat aici să facă graffiti-uri de Zilele Oraşului, pentru că ei chiar fac ceva frumos, nu sunt amatori”, spune Silviu Constantinescu, cel care le-a adresat invitaţia grafferilor din Bucureşti.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite