Târgovişte: Fără tomograf de mai bine de o lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Fără tomograf de mai bine de o lună
Târgovişte: Fără tomograf de mai bine de o lună

Tomograful de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte nu funcţionează de mai bine de o lună din cauza unor defecţiuni. Aparatul a fost stricat de mai multe ori în acest an şi, deocamdată, nu se găsesc fonduri nici pentru repararea şi nici pentru înlocuirea acestuia.

Asiguraţii dâmboviţeni trebuie să apeleze la unităţile medicale particulare din Târgovişte sau din oraşele învecinate, dacă au nevoie de o tomografie. Nu pot folosi aparatul de la Spitalul Judeţean Târgovişte, pentru că de mai bine de o lună acesta nu funcţionează  din cauza unor defecţiuni tehnice şi, deocamdată, nu se găsesc banii necesari pentru repararea acestuia.

Tomograful se strică foarte des. Uneori funcţionează doar o săptămână, pentru ca apoi să stea nefolosit luni întregi. Directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţe Târgovişte, Carmen Marcu, a declarat pentru „Adevărul de Seară” că defecţiunile apar din cauza vechimii aparatului, care are mai bine de zece ani, deşi durata  de viaţă a acestuia este în jur trei ani.

Aparatul este depăşit tehnic

„Tomograful nostru cred că are peste 160.000 de expuneri, deşi acesta este prevăzut să funcţioneze pentru aproape 40.000 de expuneri. Nu mai avem ce să-i cerem. L-am reparat de atât de multe ori , că nu mai ţin minte”, a precizat directorul medical.

Ministerul Sănătăţii a fost informat despre această situaţie, iar acum se aşteaptă un răspuns din partea acestuia. Ori se repară aparatul, ori va fi înlocuit cu totul.

Un tomograf nou costă în jur de 400.000 de euro

Conducerea spitalului spune că de pereferat ar fi înlocuirea tomografului. Unul nou costă însă între 200.000 şi 400.000 de euro, bani pe care instituţia medicală nu îi are. Carmen Marcu precizează că nu este rentabil să tot repari un aparat, care se strică din ce în ce mai des, explicând că până acum s-au cheltuit pe reparaţii mai mul decât a costat iniţial tomograful.

„Nu vom ajunge nicăieri dacă tot reparăm acest aparat, care se strică chiar şi după o săptămână. Tomograful a costat 6,5 miliarde de lei vechi, iar noi am cheltuit până acum 7,8 miliarde pe reparaţii. Până acum s-au schimbat trei tuburi, 14 plăci speciale, a cedat şi masa culisantă din cauza greutăţii pacientului”, explică medicul.

Pacienţii nu au decât să apeleze la serviciile celor două unităţi medicale particulare care deţin un aparat computer tomograf. În medie, la spital, veneau 12 persoane în fiecare zi pentru astfel de investigaţii. Aceştia trebuie să scoată acum din buzunar între 150 şi 500 de lei, în funcţie de substanţele pe care medicii trebuie să le folosească la realizarea respectivei analize.

Un tânăr de 34 de ani, Marius Marian, a căzut în urmă cu trei săptămâni la un meci de fotbal şi s-a lovit puternic la cap. A plătit din buzunar toate investigaţiile medicale, pentru că, deşi este asigurat, nu a putut beneficia de serviciile tomografului din spital.

„Nu am ce să mai zic. Scot bani din buzunar şi gata. Avem un sistem medical bolnav şi nu am aşteptări mari de la acesta. Din fericire nu am rămas cu sechele în urma accidentului de la fotbal, dar o să ţin minte că am dat în jur de 300 de lei pentru investigaţia respectivă”, a precizat târgovişteanul.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite