FENOMEN Abandonul animalelor, sport dâmboviţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În păduri, gări şi autogări sunt aruncaţi tot mai des pui de câini şi de pisici, iar în judeţul Dâmboviţa sunt peste 5.000 de animale fără stăpân. Poliţiştii nu au anchetat până acum niciun caz privind încălcarea legii de protecţie a animalelor, pentru că nu s-a făcut nicio plângere.

Din cauza sărăciei sau, pur şi simplu, dintr-o obişnuinţă seculară, dâmboviţenii continuă să arunce fără milă, prin păduri, gări şi autogări, animalele crescute pe lângă casă. Fenomenul a devenit îngrijorător, iar autorităţile se văd neputincioase. Astfel de fapte săvârşesc în special oamenii de la ţară, cei care ar trebui să fie mai apropiaţi de orătăniile din gospodărie.

„Este ceva înfiorător. Merg de multe ori la Găeşti, la copii, şi am obiceiul să mă opresc în parcările din Pădurea Dragodana să simt aerul curat, dar mă confrunt cu imagini de coşmar. Câinii părăsiţi se apropie hămesiţi de foame. Arată ca nişte schelete mergătoare,a tât sunt de slabi. Ţi se rupe inima când vezi aşa ceva”, ne spune Gheorghe Vasilica, din Târgovişte.

Un angajat CFR, care nu a vrut să-i publicăm numele, ne-a mărturisit că, nu de puţine ori, găseşte în garniturile trenurilor de călători câini sau pisici, abandonaţi în saci sau închişi în WC-uri. „Îi urcă din staţiile de pe traseul Titu-Pietroşiţa. M-am certat cu mulţi indivizi d’ăştia când i-am văzut aruncând sacul cu câinele în tren”, precizează CFR-istul.

Poliţia nu a primit sesizări


Ieri, în apropierea autostrăzii Bucureşti-Piteşti, în zona satului Ioneşti, două persoane abandonaseră pui de câini şi pisici în bălăriile de pe marginea şoselei. Când au fost surprinşi şi fotografiaţi, au tulit-o, nedorind să dea explicaţii. Bietele animale au rămas acolo, în arşiţă, fără apă şi fără hrană. Şi la Târgovişte sunt aduşi şi abandonaţi pe străzi zeci de câini săptămânal. Din păcate, cei care îi aduc nu sunt depistaţi şi traşi la răspundere.

„Sunt fapte de o cruzime inimaginabilă, produse de semeni de-ai noştri. Atunci când suntem sesizaţi, intervenim. Oamenii ne pot suna la numărul de telefon 0764-108276. Până acum, nu am primit apeluri. Poliţia Animalelor nu aplică sancţiuni, dar poate anunţa organele abilitate ale statului – Poliţia şi Direcţia Sanitar-Veterinară”, spune agentul Liviu Neacşu, de la Poliţia Animalelor Dâmboviţa.

Nici Poliţia Română nu a instrumentat până acum astfel de cazuri. „În situaţia în care suntem sesizaţi şi constatăm încălcări ale Legii privind Protecţia Animalelor, intervenim şi aplicăm sancţiuni contravenţionale  care pot ajunge până la 10.000 de lei sau, după caz, se pot întocmi dosare de cercetare penală”, precizează comisar de poliţie Mihaela Savu, purtător de cuvânt IPJ Dâmboviţa. Probabil că dâmboviţenii se feresc de organele de cercetare penală, pentru că preferă să anunţe cazurile disperate Asociaţiei de Protecţia Animalelor „Sufleţel” din Târgovişte, ai cărei reprezentanţi merg în teritoriu şi adună bietele animale părăsite.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite