Expoziţie vivantă de costume populare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Vasile Blendea din Târgovişte a găzduit aseară o manifestare culturală de excepţie, dedicată Dragobetelui – Sărbătoarea dragostei la români.

Copiii reuniţi în „Şcoala Micilor Vedete” şi „Clubul Victorioşilor” au încântat asistenţa cu recitaluri de poezie, jocuri şi cântece populare autentic munteneşti. De asemenea, ei s-au constituit într-o expoziţie... vivantă de costume tradiţionale.

Boabele fierte au fost deliciul sărbătorii


„Ne-am gândit să sărbătorim Dragobetele cu adevărat româneşte şi unde puteam face acest lucru mai bine decât într-un spaţiu muzeal? Am vrut apoi să prezentăm costumul popular românesc, dar nu aşa oricum, pe un perete sau într-o vitrină, ci într-o expoziţie vie. Au fost 50 de copii şi tineri îmbrăcaţi în straie tradiţionale, toate aparţinând unei adolescente de 15 ani, Cristina Ilie, care le colecţionează”, mărturiseşte Victor Mihalache, mentorul acţiunii şi conducătorul celor două grupuri de artişti.

Setea de cunoaştere a celor mici a fost potolită de muzeografa Iuliana Bor, care le-a dezvăluit legenta Dragobetelui şi a mamei sale, Dochia.

Emoţii până la lacrimi au produs însă versurile inspirate şi vocea caldă, melodioasă a Lenuţei Ciucioiu, o bătrână în vârstă de 82 de ani, venită special de la Pietrari pentru acest eveniment. După ani de zile, femeia a interpretat câteva doine culese în satul natal, una dintre ele datând de la 1916.

„Toată viaţa mea mi-a plăcut să cânt. Aş fi cântat şi în somn, însă nu vroiam să apar în faţa publicului. Domnul Victor m-a convins”, spune tanti Lenuţa.
După spectacol, toată lumea a fost invitată la... boabe fierte, aşa cum se sărbătorea pe vremuri de Dragobete.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite