Evaluări gratuite pentru copii care nu comunică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 1 mai a început campania de depistare timpurie a micuţilor cu probleme de autism. Filiala Dâmboviţa a Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România informează târgoviştenii despre acestă tulburare şi despre metodele de terapie specifice.

Terapia unui copil cu probleme de autism trebuie să înceapă cât mai devreme pentru ca micuţul să aibă o şansă de a se integra în societate. Acest lucru trebuie înţeles de părinţii micuţilor care manifestă simptome ale acestei tulburări a creierului. Timp de trei luni, Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (ANCAR) va desfăşura o campanie de depistare timpurie a persoanelor cu autism. „Informăm părinţii cu privire la semnele autismului. Ei ar trebui să fie îngrijoraţi dacă ai loc copii  nu verbalizează, nu au contact vizual, nu se joacă funcţional cu jucăriile, ci îşi centrează atenţia pe un detaliu al lor, dacă au stereotipii de genul fluturării din braţe, mersului pe vârfuri sau sar şi dau din cap şi dacă nu se joacă împreună cu alţi copii. Părinţii trebuie să ştie că există metode de terapie pentru fiecare în parte, doar să se adreseze unui specialist”, recomandă psiholog Ileana Cercel, preşedintele ANCAR Dâmboviţa.

„Mă învinovăţesc pentru că nu m-am jucat şi nu am vorbit prea mult cu el”
În fiecare sâmbătă, până la 31 iulie, terapeuţii asociaţiei vor face evaluări gratuite copiilor cu vârste între 18 luni şi 5 ani, între orele 12.00-18.00. „Este foarte dificil să mai lucrezi cu aceşti copii după vârsta de cinci ani. Rezultate există, chiar după prima şedinţă, dar nu atât de bune ca atunci când începi terapia de la vârsta de un an şi jumătate. După trei-patru ani de terapie, aceşti copii se pot pierde în normalitate şi dacă au un coeficient de inteligenţă mai ridicat pot urma cursurile unei şcoli normale”, precizează psihologul.
Un rol foarte important îl au părinţii. „Cei mai mulţi nu acceptă diagnosticul şi devin depresivi, în loc să se implice în terapie şi să continue acasă munca noastră”, spune Ileana Cercel. Nicoleata, o mamă de 21 de ani, din localitatea Ocniţa, a hotărât să se implice în terapia pe fiului ei, Andrei, oricâte sacrificii ar avea de făcut. „Are trei ani şi trei luni, dar nu vorbeşte. Nu cred că are autism, doar probleme de comunicare. După câteva şedinţe a început să spune litera «A». Mă învinovăţesc pentru că nu m-am jucat şi nu am vorbit prea mult cu el, dar acum îi dedic tot timpul meu. Aşa ar trebui să facă părinţii copiilor cu probleme de comunicare”, crede tânăra mămică.

25 de lei şedinţa
Filiala Dâmboviţa a ANCAR are sediul pe Calea Bucureşti, Bl. O1, Sc. A, Et. 3, Ap. 10. „Este singura asociaţie de acest gen acreditată de Ministerul Muncii. Am patru colaboratori şi un voluntar. Preţul unei şedinţe este de doar 25 de lei”, explică pentru cei interesaţi Ileana Cercel.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite