Evaluare de tip internaţional pentru elevii dâmboviţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de liceu nu par foarte afectaţi de noile schimbări din învăţământ
Elevii de liceu nu par foarte afectaţi de noile schimbări din învăţământ

Aproape 5.500 de liceeni înscrişi până acum pe liste de BAC vor fi evaluaţi de către proprii profesori. Tezele cu subiect unic vor fi înlocuite cu teste de evaluare naţională, iar absolvenţii de liceu vor susţine bacalaureatul la trei materii.

Anul şcolar 2009-2010 va fi unul cu noutăţi atât pentru elevii reîntorşi din vacanţă pe băncile şcolilor, cât şi pentru profesori. „ Noua metodă de evaluare se presupune a fi un a modernă, încercăm să facem un pas important spre sistemul de evaluare internaţional.

Elevii de clasa a VIII-a vor avea, începând cu luna mai 2010, evaluarea naţională, care va înlocui tezele cu subiect unic. Cred că măsurile care au fost luate sunt în favoarea absolvenţilor de gimnaziu, cărora, zic eu, nu le va fi greu să se adapteze noilor reglementări”, a declarat pentru „Adevărul de Seară” prof. Nicolae Nicolaescu, directorul şcolii „Ioan Alexandru Brătescu Voineşti”, din Târgovişte.

Elevii claselor a VIII-a par a fi mulţumiţi de felul în care le vor fi evaluate capacităţile, mulţi dintre ei având convingerea că notele obţinute la examinări vor păstra locul în clasament al fiecărui şcolar. „Cred că evaluarea naţională mă va menţine la nivelul la care sunt. Nu am nicio emoţie, deoarece sunt obişnuit cuu olimpiadele de la care în ultimii ani am fost nelipsit şi la care am obţinut rezultate bune şi foarte bune chiar. Cei care nu şi-au dat interesul pentru carte, vor rămâne, probabil, la aceleaşi medii de şase, şapte, sau opt”, a spus Andi, elev la Şcoala Generală numărul 2 din Târgovişte.

„E un sistem făcut pentru proşti”

Dacă cei mici sunt optimişti când vine vorba de examinarea cunoştinţelor după noul sistem, liceenii sunt speriaţi de faptul că ar putea fi un număr mult mai mare de admişi, lucru care, spun ei, ar duce la o concurenţă acerbă pe locurile de stat la Universităţi.

„Nu e corect ca eu, spre exemplu, şi alţii ca mine să învăţăm patru ani din toate, să facem meditaţii, iar în ultimul an de liceu să ne trezim că dăm BAC-ul la trei materii. Cei care poate nu ar fi avut şansa să promoveze după vechiul sistem acum îşi asigură nişte note destul de mari. Plus că mai vin şi cei care nu au promovat în anii trecuţi. Nu ar fi exclus să avem promovabilitate de 99%. Cum la facultăţi o să se intre pe bază de dosare, cu ce mă voi diferenţia eu, care am învăţat patru ani, de cei care vor fi promovaţi de proprii lor profesori? E un sistem făcut pentru proşti”, a spus Alexandra, elevă în clasa a XII-a la Liceul Cantacuzino din Târgovişte.

Elevii de clasa a XII-a vor trece prin noi etape de evaluare anul acesta. Luna viitoare, în perioada 15-17 februarie va avea loc evaluarea competenţelor de comunicare. Câteva zile mai târziu, 19-29 februarie, va avea loc evaluarea competenţelor digitale.

„După vacanţa din februarie, din 31 mai până în 4 iunie va avea loc evaluarea competenţelor de limbă străină. Noul bacalaureat este un pas important către o examinare de tip internaţional. Va fi eficient şi mult mai obiectiv, pentru că elevii vor susţine cele trei probe cu profesorii lor, în şcoala lor. Aşteptăm să se înscrie până în 7 ianuarie şi cei 28% dintre elevi, care nu au promovat anul trecut”, a declarat pentru „Adevărul de Seară” insp. Elena Manolescu, din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa.







Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite