Europa dă bani, Guvernul îi trimite înapoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările la liceu stagnează de trei ani de zile
Lucrările la liceu stagnează de trei ani de zile

Demararea lucrărilor în campusul preuniversitar din Voineşti este condiţionată de definitivarea celor de reabilitare a clădirii liceului, lucrare abandonată de trei ani de zile.

Pentru al cincilea an consecutiv, liceenii de la Grupul Şcolar Agricol Voineşti au început şcoala tot în clădirea internatului. “Veteranii” s-au obişnuit, însă “bobocii” au suferit un şoc când au văzut în ce condiţii grele trebuie să studieze. Sălile sunt mici, întunecoase şi cu căldură pe sponci iarna. Situaţia este generată de faptul că Guvernul României nu găseşte resurse financiare pentru definitivarea lucrărilor de reabilitare şi extindere a corpului central al şcolii, proiect început în anul 2007. S-au investit în primii doi ani 13 miliarde de lei vechi, după care şantierul a fost lăsat de izbelişte. Din 2009, clădirea zace de parcă a fost lovită de bombe. Fără acoperiş, fără ferestre şi înconjurată din toate părţile de grămezi de moloz şi lemn. Ploile şi zăpezile au degradat o bună parte a pereţilor, care sunt acum negru-verzulii din cauza igrasiei. Pentru a putea da în folosinţă imobilul, spune Dănuţ Gabriel Sandu, primarul comunei Voineşti, ar mai fi nevoie de alte 13 miliarde de lei vechi. Edilul s-a adresat cu memorii la toate forurile cu atribuţii în domeniu – Prefectura Dâmboviţa, Consiliul Judeţean, Inspectoratul Şcolar, însă de trei ani nu s-a mai turnat o mistrie de ciment.

Artificii pentru a nu pierde fondurile nerambursabile

“Am promisiunea că, la rectificarea bugetară de luna viitoare, vom primi trei miliarde de lei cu care vom construi acoperişul pentru a opri degradarea. Dacă aveam toţi banii, apreciez că în trei luni de zile puteam să inaugurăm clădirea Grupului Şcolar”, afirmă edilul Dănuţ Gabriel Sandu. Situaţia este cu atât mai complicată cu cât administraţia de la Voineşti a accesat fonduri europene pentru amenajarea internatului şi construirea unei săli de sport, lucrările urmând să înceapă cel mai târziu la sfârşitul lunii octombrie.

“Dacă nu găsim o soluţie unde să mutăm elevii, riscăm să pierdem cele 1,5 milioane de euro. Am analizat toate variantele şi am ajuns la concluzia că nu avem spaţii în comuna Voineşti unde să înveţe cei 450 de liceeni. Trebuie neapărat să dăm în folosinţă măcar parterul clădirii Grupului Şcolar Agricol”, completează Dănuţ Gabriel Sandu. Pentru a câştiga timp, primarul şi directorul liceului, profesorul Ion Constantinescu, au decis ca reabilitarea internatului să înceapă în etapa a doua a proiectului, adică anul viitor, în speranţa că până în vara lui 2012 va fi gata primul palier al corpului central, iar elevii vor putea învăţa acolo.

Dotări europene de 900.000 de euro


Chiar şi în aceste condiţii aprige de studiu, Grupului Şcolar Agricol Voineşti i-au fost decernate anul acesta titlurile “Şcoală europeană” şi “European Language Learning”, distincţii care îi conferă legitimitatea de a i se aloca fonduri pentru definitivarea lucrărilor de reabilitare şi extindere. “Suntem singura unitate de învăţământ din judeţ care a primit în 2011 aceste două titluri. Derulăm în prezent mai multe proiecte internaţionale, cu unităţi similare din Cehia, Lituania şi Portugalia”, spune directorul Ion Constantinescu. Când vine vorba de materiale didactice, Grupul Şcolar Agricol Voineşti nu suferă. Elevii au la dispoziţie aparatură de 900.000 de euro, obţinută gratuit printr-un program PHARE.

În pauză, ne-a întâlnit pe culoarele internatului transformat în săli de curs cu voluntarul Corpului Păcii James Holman care predă engleza la Liceul Voineşti. Era uimit de stilul de lucru al românilor. Ne-a mărturisit că în Statele Unite nicio investiţie nu demarează dacă nu există de la început resursele financiare necesare finalizării. Iată o lecţie pe care ar trebui să o înveţe grabnic şi România!

Aţi aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite