Etnobotanicele, interzise pe 3 km la Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La aşa limită, se poate spune că psihotropele nu mai pot fi vândute deloc în municipiu.Autorităţile au luat această hotărâre după ce au organizat la începutul lunii decembrie o dezbatere publică pe tema consumului de etnobotanice şi efectele asupra sănătăţii.

Consilierii municipali au stabilit în şedinţa Consiliului Local de ieri condiţii dure pentru comercianţii de etnobotanice. Practic, pentru a funcţiona în condiţii legale, magazinul nu va putea fi amplasat la mai puţin de 3 km faţă de instituţiile de învăţământ şcolar, preşcolar şi universitar.

De asemenea, au stabilit aleşii că nu pot fi deschise astfel de unităţi nici în zona căminelor-internat. Iniţiativa a venit de la primarul Gabriel Boriga care a vrut să prevină răspândirea consumului la nivelul municipiului Târgovişte.

„Lipsa reglementării precise în domeniu a condus în multe cazuri la declanşarea unor probleme de sănătate, cauzate de consumul plantelor cu efect halucinogen, iar administraţiei locale, statului, îi revine obligaţia, conform Constituţiei, să se implice pentru asigurarea igienei şi sănătăţii publice. Hotărârea Consiliului Local Târgovişte vine ca o măsură de protejare a populaţiei împotriva efectelor negative ale consumului unor astfel de produse”, afirmă Gabriel Boriga.

Polonia poate fi exemplu de stopare a fenomenului halucinogene

Dacă studiem geografia oraşului, magazinele de vise nu vor mai putea fi deschise de niciun fel pe teritoriul Târgoviştei. Este greu de găsit puncte care să se încadreze în limina de 3 km distanţă faţă de unităţile de învăţământ. Dorinţa aleşilor exprimată ieri a fost de a adopta o hotărâre prin care să se interzică total comercializarea etnobotanicelor.Secretarul Consiliului Local, jr. Cătălin Chiru Cristea, le-a atras atenţia că în  momentul de faţă legislaţia din România nu permite acest lucru.

Oana Antonescu - europarlamentar de Dâmboviţa a cerut o intervenţie unitară la nivelul tuturor statelor europene pentru stoparea extinderii fenomenului.

„Un bun exemplu este Polonia, care a introdus sancţiuni penale dure şi amenzi mari. Rezultatul – 1200 de magazine de vise au fost închise în câteva zile. Modelul polonez poate fi adaptat la realităţile din fiecare ţară”, crede Oana Antonescu.

Lista cu plantele etnobotanice interzise a fost actualizată şi completată în primăvara acestui an cu 400 de poziţii noi. Din păcate, acest lucru nu a însemnat reducerea consumului. Comercianţii au găsit noi şi noi combinaţii, mobilitatea înregistrată depăşind cu mult potenţialul legiferativ.

„Până se votează în Parlament o completare a listei de substanţe interzise, apar plante noi, care pot fi vândute şi care fac mult rău. Actualizarea se plăteşte chiar şi cu viaţa”, susţine Cătălin Cristea – secretarul Consiliului Local Târgovişte.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite