Emil Codruţ Dore, mare pianist la 6 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pianul este marea pasiune a lui Emil Codruţ Dore. Chiar dacă are numai şase ani, el e hotărât să îşi dedice timpul pe mai departe acestui instrument şi chiar daca este un copil şi-a propus să ajungă un solist cunoscut. „Vreau să ajung un mare pianist. Nu e deloc greu să cânţi la acest instrument, numai că nu ajug la pedală pentru că sunt mic. Dar folosesc amândouă mâinile şi în curand o să învăţ să cânt cu ele încrucişate. Îmi place şi chitara, dar pianul e grozav şi când o să fiu mare o să fiu profesor de pian”, spune Emil.

Crede că "Simfonia a cincea" de Beethoven e înfiorătoare
Lecţiile de pian le-a început acum cinci luni, la Şcoala de Arte „Octav Enigărescu”, la clasa profesoarei Andreea Andrei. „O iubesc pe Andreea pentru că e frumoasă şi pentru că mă învaţă multe lucruri”, mărturiseşte micul pianist referitor la profesoara sa. Are o oră de pian pe săptămână, dar pentru concursul „Virtuozii”, desfăşurat recent la Brăila, a repetat trei ore în fiecare zi. Rezultatul a fost pe măsura muncii depuse. Emil Dore a obţinut o medalie pe măsura numelui său, care în limba franceză înseamnă aurit. A luat premiul întâi la categoria sa, la care au participat 13 concurenţi de la şcolile de artă din toată ţara. Câştigul a fost însă mult mai mare. „A fost frumos la concurs. Erau mulţi copii. M-am împrietenit cu un băieţel din Buzău şi cu o fetiţă din Iaşi. Era lume multă. Toţi m-au aplaudat după ce am cântat şi m-am bucurat”, povesteşte Emil.
Din lumea muzicii îi preferă pe Michael Jackson şi pe Lady Gaga. Dar aceştia nu se compară cu Ludwing van Beethoven, pe care îl admiră pentru ceea ce a compus. „Cel mai mult îmi place «Simfonia a cincea», pentru că e înfiorătoare”, explică micul pianist. Cât despre muzica de cameră, nu-i displace, dar preferă să fie solist, decât să facă parte dintr-o orchestră. „Îmi place să fiu solist şi cred că e greu să cânţi într-o orchestră”, este de părere copilul.

A făcut o alianţă cu doi prieteni de la grădiniţă
Emil Codruţ Dore este înscris la Grădiniţa cu Program Prelungit „Alexandrina Simionescu Ghica” din Târgovişte, dar se pregăteşte de şcoală. „O să învăţ la Şcoala «Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti». Cred că o să fie uşor pentru că ştiu deja literele şi citesc din cărţi. Am citit şi o carte religioasă. Cred în Dumnezeu şi mă duc cu părinţii la biserică”, povesteşte Emil. Până când va merge la şcoală, însă, se bucură de timpul petrecut la grădiniţă, unde îi are alături pe cei mai buni prieteni. „Mă înţeleg bine cu colegii de la grădiniţă. Doi dintre ei sunt prietenii mei cei mai buni. Împreună am făcut o alianţă. Trebuie să nu ne certăm şi să nu mai fim răi. Este alianţa noastră şi nu mai primim pe nimeni în ea”, spune micuţul. Cu prietenii lui îi place să meargă în parc să se joace.

Vorbeşte trei limbi străine
O altă mare pasiune o reprezintă călătoriile. „Îmi place să vizitez locuri noi şi aş vrea să văd Turnul Eiffel, Big Band şi piramidele din Egipt. Îmi doresc să ajung şi la Polul Nord să-l văd pe Moş Crăciun”, mărturiseşte Emil, care a vizitat deja patru ţări. „Până acum am fost în Indonezia, Malaezia, Singapore şi Italia. Cel mai mult mi-a plăcut în Indonezia. Am fost supărat când am plecat din Bali, pentru că era foarte frumos acolo. Îmi plăceau fetele care dansau şi orezul pe care îl mâncam acolo”, povesteşte micul pianist. Nu-şi face probleme că nu se descurcă în altă ţară pentru că se descurcă la limbi străine. „Vorbesc engleza, indoneziana şi madureza, un dialect din Indonezia, unde am stat trei ani şi jumătate. Ştiu şi câteva cuvinte în limba franceză”, se mândreşte Emil Codruţ.

Întrebări şi răspunsuri:

La ce emisiuni te uiţi la televizor?
„Îmi place să mă uit la Discovery, la emisiunile «Cum se fabrică» şi «Test de supravieţuire». Îmi place să văd cum se fac anumite lucruri şi aş vrea să fac şi eu un test de supravieţuire.”

Ce animale îţi plac?
„Îmi plac toate animalele, dar mai ales felinele. Am fost în safari şi le-am văzut de aproape.”

Ce-i place?

„Îmi place să mă plimb, să mă dau cu rolele, să mă joc în parc. Îmi place să colecţionez pietre transparente. Îmi place să desenez şi să ascult muzică de pian”, spune Emil.

Ce nu-i place?
„Nu-mi place să fie mama supărată pe mine. Nu-mi place nici când mă ceartă doamnele educatoare de la grădiniţă”, recunoaşte micul pianist.


Profil:
Născut: 28 august 2003, Târgu Mureş
Domiciliu: Târgovişte
Familie: e singur la părinţi


Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite