Târgovişte: Eliza Maria Şeran, numărul unu la franceză, pe ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgovişteanca a obţinut locul întâi la olimpiada naţională de limba şi literatura franceză. Învaţă pentru a deveni funcţionar european şi iubeşte Franţa.

Eliza este o adolescentă hotărâtă, care ştie ce vrea de la viaţă. Iubeşte limba franceză şi a transformat această pasiune în biletul său pentru viitor. Nu se plânge de orele interminabile de studiu pentru că rezultatele bune pe care le obţine o fac să uite de efortul depus.

Astfel, anul trecut, tânăra a obţinut premiul al doilea la olimpiada naţională de franceză, care a avut loc la Iaşi. Nu s-a mulţumit cu acest rezultat, iar, anul acesta, şi-a văzut visul cu ochii şi a obţinut premiul I la olimpiada naţională care s-a desfăşurat la Arad.

Premiul I la concursul „Francofonia“

Cele două olimpiade naţionale nu sunt singurele concursuri la care a participat Eliza. Se poate mândri cu premiul I la concursul „Francofonia“, desfăşurat în Franţa, organizat de Casa Francofonă din Târgovişte.

Eliza a publicat eseuri în revista „Alb şi negru“, care aparţine Colegiului Naţional „Constantin Carabella“, unde este elevă în clasa a XII-a.

„În aceste eseuri scriam despre francofonie, erau ca un fel de jurnal de călătorie, unde mi-am exprimat impresiile despre timpul petrecut în Franţa“, povesteşte Eliza.

Tinerii din Franţa au dezamăgit-o

Tânără a petrecut o lună în Franţa, în timpul vacanţei de vară, şi a putut observa viaţa de zi cu zi a adolescenţilor francezi. Dacă ţara i-a plăcut foarte mult, nu la fel poate spune şi despre tinerii de vârsta ei.

„Franţa este superbă, dar oamenii nu sunt aşa cum mă aşteptam. Nivelul lor de cultură nu se ridică la aşteptările pe care le aveam. Toată lumea vorbeşte despre poporul francez ca fiind unul cult, dar părerea mea este că lucrurile nu stau tocmai aşa“, povesteşte Eliza.

„Spre exemplu, tinerii nu citesc, petrec foarte mult timp în oraş, iar unii vorbesc cu nonşalanţă despre faptul că repetă anul şcolar. Nu am sesizat remuşcări, iar părinţii nu au aşteptări mari“, explică Eliza.

Vrea să studieze în Franţa sau Anglia

Adolescenta îşi doreşte să studieze după ce va termina liceul la o universitate renumită din Europa. Vrea să devină funcţionar european şi ştie că trebuie să înveţe mult pentru a ajunge unde şi-a propus.

„Aş vrea să studiez ştiinte politice sau să urmez studii europene la o universitate din Franţa, chiar Anglia, ţări unde mi-ar plăcea să mă şi stabilesc. Deşi le este greu, părinţii mă susţin“, a precizat Eliza.

Tânăra este conştientă de faptul că, fără exerciţiu, talentul nu înseamnă mare lucru şi spune că studiază franceza foarte multe ore pe săptămână.

Citeşte foarte multe cărţi în limba franceză, de la romane până la psihologie, iar la gramatică face sute de exerciţii pentru a nu uita elemente care ar putea face diferenţa la un concurs.

Întrebări şi răspunsuri

Cum arată viaţa ta de zi cu zi?
E.M.Ş.: Este una normală, nu am nimic în frunte. Ies cu prietenii mei cât de des pot. Mergem la terase acum, că este cald, la iarbă verde, prin parc. Avem destule locuri unde putem merge. Prietenii mei sunt în mare parte colegi de clasă, aşa că facem totul împreună, atât la şcoală, cât şi în timpul liber.

Cât de mult îţi plac cumpărăturile?
E.M.Ş.: Mult de tot. Ca orice fată de vârsta mea iubesc să merg la cumpărături, mai ales când vine vorba despre cumărat haine. Când pornesc, aproape că nu mă mai pot opri.Merg uneori cu prietenele mele la Bucureşti pentru a găsi haine deosebite. Da, îmi place şi cred ca este normal să-mi placă. Şi aspectul fizic contează.

Ce-i place


„Îmi place să merg mult pe jos, să fac mişcare, să dansez la petreceri. Îmi place să am grijă de mine, de sănătatea mea, care este cea mai importantă. Îmi place să râd, să mă uit la filme.“

Ce nu-i place

„Nu îmi place cearta, scandalul, vorbele urâte, grele. Nu îmi place extravaganţa şi nu agreez viciile, gen fumat, droguri, alcool, care te pot ucide.“

Profil

Născută: 26 septembrie 1991, Târgovişte
Studii: elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Constantin Carabella“
Familie: are un frate

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite