Elevii târgovişteni învaţă să încondeieze ouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de la clasa IA, de la Şcoala Coresi, au pictat ouă
Elevii de la clasa IA, de la Şcoala Coresi, au pictat ouă

Ei află despre tradiţia oului roşu şi asistă la demonstraţii prin intermediul specialiştilor etnologi. Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dâmboviţa a organizat lecţii teoretice şi practice despre încondeierea ouălor în preajma Paştelui.

Elevii mai multor şcoli din Târgovişte se pregătesc de Paşte. Cum cere tradiţia, ei au început să încondeieze ouă, tehnică pe care o învaţă de la un meşter de vârsta lor. „În cadrul proiectului «Satul tradiţional - univers de sine stătător», mergem în şcoli sau primim copiii la centru pentru demonstraţii de încondeiere a ouălor, tehnici din judeţul nostru. Nu ne-am permis să aducem un meşter, pentru că bătrânele care încondeiază ouă locuiesc în comune îndepărtate de Târgovişte. Dar avem ajutorul unei tinere, Ileana Pană, elevă a Colegiului Naţional „Constantin Cantacuzino” din Târgovişte. Ea a moştenit această tradiţie, care a fost transmisă din generaţie în generaţie în familia ei. Fiind apropiată de vârstă, copiii comunică uşor cu ea şi avem rezultate bune”, ne-a declarat doctorand Adriana Cuciureanu, referent etnologie în cadrul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dâmboviţa.
Este vorba despre un proiect educaţional desfăşurat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar, aflat la a doua ediţie. „Dată fiind proximitatea Paştelui, tema întâlnirilor are ca subiect central oul. Sub semnul tradiţiilor de Paşte, lecţia oferă elevilor două elemente deosebit de importante: elemente teoretice privind credinţele şi practicile referitoare la oul roşu şi o parte practică, în care elevii fac o incursiune în tehnica încondeierii ouălor”, explică Adriana Cuciureanu. Aceste lecţii au început săptămâna trecută şi continuă până la Paşte.

Cei mici sunt interesaţi de tradiţii
Între şcolile participante se numără Şcoala Coresi, Şcoala „Grigore Alexandrescu”, Colegiul Naţional „Constantin Cantacuzino”. Elevii sunt încântaţi de activităţile desfăşurate. „Noi am mai colaborat cu Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dâmboviţa şi cu alte ocazii. Copiii sunt interesaţi să afle despre tradiţii. Este o noutate pentru ei, dar am observat că are şi un impact moral destul de mare. În special pentru cei mici, care sunt foarte emoţionaţi că iau parte la activităţi”, a observat profesoara Mariana Popescu, coordonator al proiectului în cadrul Şcolii Coresi. „Am învăţat să încondeiem ouă pentru sărbătoarea Paştelui. Ele simbolizează învierea Domnului şi renaşterea naturii”, spune cu mândrie Daria Rusu, elevă în clasa întâi.


Ouăle vor fi expuse
Copiii au ca material ajutător o broşură scrisă de Adriana Cuciureanu şi de Anca Rizoiu, „Încondeiatul ouălor în judeţul Dâmboviţa”. Autoarele au înfăţişat practica şi tehnica încondeierii ouălor în trei comune Malu cu Flori, Runcu şi Vişina, iar cei mici se pot inspira din ea. O parte din ouăle realizate în cadrul proiectului vor fi expuse la şcoală, profesorii gândindu-se să organizeze expoziţii.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite