Elevii din Târgovişte dârdâie de frig în clase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii stau înfofoliţi în sălile de clasă
Copiii stau înfofoliţi în sălile de clasă

Aproape toate unităţile de învăţământ din oraş depind de căldura de la Termica.Edilii negociază cu Distrigaz eşalonarea datoriei de 10 milioane de lei şi începerea distribuirii agentului termic de la 1 noiembrie.

Unităţile de învăţământ din Târgovişte, cu puţine excepţii, sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire al oraşului. Din această cauză, elevii şi grădinarii suportă frigul. Putem spune cu stoicism, fiindcă bieţii copii nu lipsesc de la ore, deşi le este greu să facă lecţii cu mâinile îngheţate.

Furnizorul de agent termic înregistrează datorii istorice către distribuitorul de gaze naturale, aşa că robinetul rămâne deocamdată închis. Edilii negociază cu Distrigaz eşalonarea restanţei de 10 milioane de lei noi. Până la consens, atât populaţia, cât şi conducătorii instituţiilor de învăţământ se descurcă cum pot.

„Este cam frig în clasă, dar m-am obişnuit. Mă îmbrac ceva mai gros şi fac faţă. Mă dezmorţesc când ajung acasă, că avem centrală proprie”, spune Evelina, elevă în clasa întâi.

Părinţii au adus calorifere electrice la şcoală


„Sunt destule unităţi de învăţământ care n-au centrală proprie. Sunt racordate la reţeaua de termoficare a oraşului. Inspectoratul Şcolar a adresat Primăriei Târgovişte rugămintea de a găsi o soluţie, având în vedere că există mari datorii către furnizorul de gaz.

Am vorbit şi cu cei de la Termica, la fel a făcut şi domnul viceprimar Moţoc, ca în clasele respective să fie aduse calorifere electrice. Că le aduc părinţii, că le mai dau de la Primărie, eu cred că nu vor suferi copiii de frig. Nici cei de la şcoli, nici de la grădiniţă”, declară Elena Manolescu, inspector şcolar general.

Viceprimarul municipiului Târgovişte, prof. Honorius Moţoc, este optimist. Crede că situaţia se va rezolva în câteva zile.

„Sistemul de încălzire a fost prost gândit de la momentul construcţiei unităţilor de învăţământ. În momentul de faţă, doar câteva nu mai depind de Termica SA, de sistemul de încălzire al oraşului, cum ar fi Colegiul Naţional Economic, Colegiul Ienăchiţă Văcărescu, Şcoala nr. 2. Celelalte unităţi se descurcă cu calorifere electrice. Sperăm să rezolvăm problema în zilele următoare”, afirmă prof. Honorius Moţoc.

Părinţii sunt nemulţumiţi. Spun că, după vacanţa de săptămâna viitoare, nu-şi vor mai aduce copiii la grădiniţă, dacă nu se dă drumul la căldură. „Toată luna octombrie, băieţelul meu a fost răcit. E prea frig la grădiniţă. Trebuie să se pună cumva punct situaţiei ăsteia. Numai în România se poate întâmpla aşa ceva”, mărturiseşte, Nicoleta, care-şi duce copilul la Grădiniţa nr. 8.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite