Eduard Ţelea, internautul de la I.S.U. Dâmboviţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţine legătura cu târgoviştenii pe messenger, în calitatea sa de purtător de cuvânt

Este gata să sară din pat la orice oră pentru a fi la locul unui incendiu şi pentru a le oferi reporterilor, informaţiile de care au nevoie. S-a angajat la pompieri de 1 aprilie, ziua pacalelilor, dar spune că ceea ce face el nu este nicio păcăleală.

După ce a terminat facultatea, în anul 1993, cum în petrol şi gaze nu se mai făceau angajări, a lucrat timp de aproape un an la un birou de proiectare al unui prieten de familie. Cu ocazia unor instruiri cu proiectanţii, a cunoscut câteva cadre care lucrau la Grupul de Pompieri Dâmboviţa, nişte persoane deosebite cărora le poartă şi acum un profund respect şi de la care a avut foarte multe de învăţat, mai ales pe linia prevenirii şi stingerii incendiilor.

„Acesta a fost primul meu contact cu pompierii şi recunosc că mi-ar plăcut să fac parte din „tagma” lor, dar la acel moment mi se părea aproape imposibil. Şi cum niciodată să nu spui niciodată, culmea, pe 1 aprilie 2004 de ziua păcălelilor, m-am angajat la pompieri. Aici am luat-o de jos, de la militar angajat pe bază de contract în cadrul Companiei de Pompieri, apoi în anul următor am activat ca subofiţer în cadrul Inspecţiei de Prevenire. Din 2008 sunt ofiţer de relaţii publice şi purtător de cuvânt al I.S.U.”Basarab I” Dâmboviţa”, ne spune domn’ maior. 

Stă cu telefonul langă ureche, 24h din 24h

La început a fost stresant, dar s-a obişnuit. Ca purtător de cuvânt al unei instituţii de intervenţie trebuie să fi gata să pleci de acasă la orice oră din zi şi din noapte. „Este obositor pentru orice purtător de cuvânt al unei atfel de instituţii, indiferent că eşti de la I.S.U., I.J.J., I.P.J. sau Prefectură. Asta pentru că în orice moment din zi sau din noapte, fie sărbătoare sau zi de lucru, trebuie să fiu în măsură să ofer jurnaliştilor, informaţii concrete şi corecte despre evenimentele care se produc şi la care intervin colegii”, ne explică acesta.

La asta se mai adaugă şi orele petrecute în faţa calculatorului vorbind cu cetăţenii pe messenger şi oferindu-le soluţii la problemele pe care le semnalează.

Hobby-urile sale sunt filatelia, baschetul, literatura şi filmele S.F. 

În plan profesional îşi doreşte să îşi îndeplinescă în continuare, la fel de bine, sarcinile de serviciu şi să urmeze un master în comunicare petru perfecţionarea cunoştinţelor. În plan personal îşi doreşte să poată vizita, dacă bugetul îi va permite, două ţări despre care a citit foarte mult şi de care este fascinat: Egipt şi Mexic.

Întrebări şi răspunsuri:
Cum aţi descrie meseria de pompier?


Este una din cele mai frumoase şi nobile meserii datorită faptului că pompierul este, prin activitatea desfăşurată, un salvator: de vieţi, de bunuri şi de mediu. Totodată este şi una dintre cele mai grele deoarece răspunderea este una foarte mare. Pompierul este răspunzător atât pentru vieţile celor pe care îi salvează din diverse situaţii dar şi pentru a sa şi a colegilor alături de care participă la intervenţii. Şi sunt destule exemple recente în care pompierii şi-au sacrificat propriile vieţi pentru salvarea semenilor sau a colegilor de armă.

Ce îi trebuie unui pompier pentru a face fata cu brio tuturor sarcinilor?
Trebuie să dispună, în primul rând, de calităţi fizice şi psihice peste media unui om obişnuit. Îi trebuie curaj, încredere, stăpânire de sine, disciplină şi autocontrol, pentru că orice intervenţie implică un grad de risc, mai mic sau mai mare, în funcţie de situaţie. Fiind o armă tehnică, impune o cultură tehnică adecvată, precum şi o permanentă pregătire în domeniu.

Ce-i place?

„Îmi place arta adevărată sub toate formele ei. Îmi place să călătoresc şi să vizitez locuri cu semnificaţie istorică. Niciodată nu plec într-o călătorie dacă nu există un obiectiv important de vizitat. Îmi place să socializez cu oameni veseli, optimişti şi cu o bogată cultură generală. Îmi plac filmele bune, cărţile istorice şi SF, muzica bună (de la clasică la rock, dar în special cea tradiţională mexicană şi grecească)” ne explică Eduard Ţelea.

Ce nu-i place?
„Nu îmi plac minciuna, ipocrizia, snobismul şi lipsa bunului simţ. Nu îmi plac kitsch-urile care sunt promovate acum pe piaţa mass-media, în detrimentul artei autentice. Nu îmi place faptul că din ce în ce mai mulţi tineri nu se mai preocupă de adevărata lor educaţie, atât în plan profesional cât şi spiritual, având în jurul lor exemple de incompetenţă ridicate la rang de virtute”, adaugă acesta.

Profil:
Nume: Eduar Ţelea
Născut la 12 februarie 1967
Localitatea: Târgovişte
Studii: Universitatea Petrol-Gaze Ploieşti
Familie: Căsătorit

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite