Economia pe linie moartă! 700 de salariaţi de la Termocentrala Doiceşti riscă să rămână pe drumuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, vrea să închidă centrala, chiar dacă există investitori şi să-i trimită pe oameni în şomaj. La Doiceşti se efectuează acum lucrări de reparaţii şi întreţinere, angajaţii fiind pregătiţi să pornească oricând grupurile energetice.

La Termocentrala Doiceşti, tensiunea este maximă, după declaraţiile lui Videanu. Cei 700 de salariaţi nu ştiu ce să mai creadă. Aşteaptă investitori sau vor fi trimişi acasă? Stelian Cobianu, preşedintele Sindicatului Energie şi Solidaritate de la Termocentrala Doiceşti, este hotărât să convoace Comisia de Dialog Social, care funcţionează pe lângă Instituţia Prefectului judeţului Dâmboviţa, pentru a afla cât mai multe amănunte legate de planurile Guvernului. „I-am spus ministrului Videanu că nu acceptăm sub nicio formă închiderea Termocentralei Doiceşti. Nu vom sta cu mâinile în sân. Vom merge să pichetăm ministerul, împreună cu familiile şi cu cei disponibilizaţi... Să vedem ce-o să ne facă la atâţia oameni. Trebuie să ştiţi că o termocentrală nu se închide aşa de uşor. Este nevoie de aproximativ 70 de milioane de euro ca să închidă Doiceştiul. Ei or fi crezând că pun lacăt pe poartă şi gata. Nu este aşa. Ministrul Videanu vorbeşte ca un politician. Habar nu are cu ce se mănâncă energia. I-am spus că vor putea închide Doiceştiul, doar dacă ne împuşcă ne noi. Dacă ne execută pe toţi”, a declarat pentru „Adevărul de Seară” Stelian Cobianu.

De 20 de ani nu s-au făcut retehnologizări

Termocentrala de la Doiceşti a produs mai bine de 50 de ani energie pentru sistemul energetic naţional. De-a lungul timpului, s-au tot căutat soluţii pentru repunerea unităţii pe linia de plutire, însă nu s-a materializat niciun proiect. De 20 de ani nu s-au făcut retehnologizări. Liderii de sindicat au cerut cuprinderea unităţii în strategia de reorganizare a sistemului naţional de producere a energiei. Fără rezultat! „Situaţia este gravă pentru că nu funcţionează economia şi nu există cereri pentru energie”, spune Stelian Cobianu. În momentul de faţă, la Doiceşti se efectuează lucrări de reparaţii şi întreţinere, angajaţii fiind pregătiţi să pornească în orice moment grupurile energetice.

Chinezii ne bat în poartă!?

Pare surprinzător faptul că acum, în plină criză economică, o firmă româno-chineză doreşte să investească la Doiceşti. Chinezii intenţionează să pună pe picioare chiar şi minele din Muntenia, inclusiv exploatarea de la Şotânga, lăsată pradă vandalizării. „Instituţia Prefectului Dâmboviţa a înaintat către Guvern un memoriu în care erau expuse problemele cu care se confruntă salariaţii de la Termocentrala Doiceşti. Până la acest moment, nu am primit nicio informare oficială în legatură cu soluţiile decise de Executiv în privinţa societăţii dâmboviţene”, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Andreea Ionescu.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite