Economia UE: situaţia rămâne dificilă, dar sub control

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Perspectivele pe termen scurt ale economiei din UE şi din zona eurorămân fragile, însă se preconizează o revenire treptată la creşterea PIB-ului în 2013, tendinţă care se va accentua în 2014.

La 7 noiembrie, Comisia şi-a publicat previziunile economice de toamnă    pentru zona euro şi Uniunea Europeană în ansamblu. Acestea urmăresc o serie de indicatori, cum ar fi produsul intern brut (PIB), inflaţia, gradul de ocupare a forţei de muncă şi finanţele publice pentru perioada 2012-2014.

Consecinţele crizei financiare continuă să afecteze creşterea economică şi gradul de ocupare a forţei de muncă din UE şi din zona euro, dar se aşteaptă ca nivelul creşterii economice să înregistreze o redresare treptată de la începutul anului 2013.

Produsul intern brut

În 2012, PIB-ul real se va contracta cu 0,3% în UE şi cu 0,4% în zona euro. Cu toate acestea, acţiunile politice concrete care au fost iniţiate pentru a ţine criza sub control şi măsurile menite să îmbunătăţească modul de funcţionare a uniunii economice şi monetare au contribuit la stabilizarea economiei UE.

Pentru 2013, se preconizează revenirea treptată la o tendinţă de creştere. Se estimează că PIB-ul va creşte cu 0,4% în UE şi cu 0,1% în zona euro, deşi vor continua să existe variaţii semnificative de la o ţară la alta. Unele economii europene şi-au pierdut din competitivitate, dar o vor recâştiga treptat.

Cumulate cu reformele structurale, aceste tendinţe vor pregăti terenul pentru o dezvoltare economică mai puternică şi mai uniform distribuită în 2014, când se estimează că PIB-ul va creşte cu 1,6% în UE şi cu 1,4% în zona euro.

Şomajul

Având în vedere slăbirea ritmului activităţilor economice, se estimează că rata şomajului pentru anul 2012 va ajunge la 10,5% în UE şi la 11,3% în zona euro. Se preconizează că aceasta va atinge un nivel maxim în 2013 (10,9% în UE şi 11,8% în zona euro), înainte de a scădea uşor în 2014.

Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare:

„Prognozele noastre indică o îmbunătăţire treptată a perspectivei de creştere economică a Europei încă de la începutul anului viitor. Au fost luate decizii strategice majore, care au pregătit terenul pentru consolidarea climatului de încredere. Presiunea de pe pieţe a scăzut, însă nu ne putem culca pe laurii victoriei. Europa trebuie să continue combinarea unor politici bugetare fiabile cu reforme structurale în vederea creării condiţiilor necesare pentru creşterea durabilă, cu scopul de a reduce nivelurile actuale inacceptabil de ridicate ale şomajului.”

Inflaţia

Se estimează că inflaţia va scădea în 2013, urmând să ajungă la 2,0% în UE şi la 1,8% în zona euro.

Întocmit de Europe Direct Târgovişte

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite