CREZ: Ecologiştii de la bibliotecă acţionează pentru veşnicia pădurii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clubul reuneşte elevii de la clasele cu profil “Ştiinţele naturii”, care-şi doresc să-i atragă lângă ei şi pe adulţi. La jumătatea „Lunii pădurii”, la Târgovişte nu se vede vreo mişcare care să ne determine să credem că factorii responsabili cu protejarea mediului s-ar implica pentru regenerarea „aurului verde”.

Direcţia Silvică se limitează la exploatarea masei lemnoase, Agenţia pentru Protecţia Mediului măsoară indicatori, iar Garda de Mediu umblă după gunoaie. În trecut, organizau numeroase campanii de împădurire. Anul acesta, nu au anunţat nimic, cel puţin pentru prima decadă a „Lunii pădurii”.

Evenimentul de factură mondială i-a atras momentan doar pe elevii de la clasele cu profil „Ştiinţele Naturii”, reuniţi în „Clubul ecologiştilor”, din cadrul Bibliotecii Judeţene „Ion Heliade Rădulescu”, care au tras un semnal de alarmă, menit să conştientizeze populaţia că stă în puterea fiecăruia să ajute mediul. „Luna pădurii” a debutat la „Clubul ecologiştilor” cu un concurs inedit şi o dezbatere publică.

Scrisori deschise către adulţii nepăsători


Elevii au fost provocaţi mai întâi să-şi aştearnă pe hârtie gândurile, plecând de la tema „Sunt un copac. Trăiesc în pădure. Trăiesc printre oameni”. Bibliotecara Claudia Chebac – iniţiatoarea Clubului – speră ca, prin aceste scrisori deschise, adulţii să fie sensibilizaţi să contribuie în viitor la îmbunătăţirea stării de sănătate a zonelor împădurite.

Copiii au discutat apoi, ore în şir, pe marginea motivelor pentru care 2011 a fost declarat „Anul internaţional al pădurii” şi ceea ce trebuie făcut pentru prevenirea distrugerii ecositemelor.

„Pe 8 şi 9 aprilie, vom ieşi în teren. Vom planta la Ulmi 10.000 de puieţi de arbori, puşi la dispoziţie de Direcţia Silvică Târgovişte. Ni se vor alătura voluntari Europe Direct şi de la Şcoala Ulmi şi, sperăm noi, cetăţeni. Şi la întâlnirile Clubului aşteptăm să vină toţi cei care simt mediul, nu neapărat copii şi elevi”, afirmă Claudia Chebac.

Ecologiştii de la bibliotecă se întâlnesc lunar.  „Vorbim despre alimentaţie raţională, sport, mişcare, sănătate, dar efectuăm şi activităţi în aer liber. Încercăm, prin concursuri, desene, poezii, referate, să tragem semnalul de alarmă, că mediul are nevoie de o mână de ajutor”, spune Bogdan, elev în clasa a IX-a.

Istoricul "Lunii pădurii"

„Sărbătoarea sădirii arborelui” a debutat în România în anul 1902, din ordinul lui Spiru Haret, pe atunci ministru al Cultelor şi Instrucţiunilor Publice, care a dat o circulară către toţi directorii şcolilor, ca fiecare elev să planteze un pom.

Pe plan mondial, „Luna pădurii” se celebrează din anul 1872, când s-a vorbit pentru prima dată despre necesitatea luării de măsuri împotriva deşertificării, a despăduririlor fără măsură.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite