TERAPIE: Echipă mobilă la domiciliu pentru copiii cu dizabilităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De acum înainte, părinţii nu vor mai fi nevoiţi să se chinuie pe mijloacele de transport pentru a ajunge cu micuţii în centrele de tratament din ţară. Kinetoterapeutul, logopedul, medicul pediatru şi asistentul social vor merge acasă la fiecare familie care are un puşti cu probleme şi vor efectua cu acesta, timp de trei până la şase luni, terapii de recuperare.

Judeţul Dâmboviţa a făcut primul pas în direcţia umanizării serviciilor de asistenţă socială. Printr-un program implementat la iniţiativa Ministerului Muncii şi cu aportul financiar al Uniunii Europene, la nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului s-a înfiinţat o echipă mobilă a copilului cu dizabilităţi.

„Noi nu avem în judeţ centre de recuperare pentru aceştia, astfel că proiectul vine în întâmpinarea nevoilor noastre. O echipă de specialişti, formată din logoped, kinetoterapeut, medic pediatru şi asistent social, va merge acasă la fiecare familie care are un copil cu dizabilităţi”, spune Cristiana Bucur, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dâmboviţa.

Au prioritate familiile fără posibilităţi financiare


Echipa mobilă a copilului cu dizabilităţi va începe lucrul chiar de săptămâna viitoare. În acest sens, au fost identificate primele 10 cazuri dificile, din cele 1570 înregistrate la sfârşitul anului trecut. Au fost alese familiile care întâmpină şi mari greutăţi financiare, iar handicapul copiilor este unul sever.

„Vom acţiona pentru început pe două trasee: Moreni şi Moroeni-Glod. Echipa mobilă se va constitui într-o legătură directă cu serviciile spitaliceşti, medicii de familie, primăriile, unităţile de învăţământ şi cultele. Rolul nostru este de a îmbunătăţi starea de sănătate a copiilor, de a veghea la recuperarea, dezvoltarea unei autonomii personale şi reintegrarea acestora”, precizează dr. Doiniţa Pleş, membru al echipei mobile care va acţiona în Dâmboviţa.

Simona Oproiu – reprezentanta Ministerului Muncii prezentă la lansarea acestei activităţi în judeţul nostru – a punctat faptul că astfel se întăreşte şi capacitatea autorităţilor publice în vederea îngrijirii şi integrării copiilor cu dizabilităţi în familie, prin facilitarea accesului acestora la servicii de recuperare şi reabilitare de calitate chiar acasă.

image

Marin Antonescu - vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, instituţia în subordinea căreia funcţionează Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – este optimist în ceea ce priveşte succesul echipei mobile.

„Acest proiect ne va aduce o mai bună cunoaştere a realităţii din judeţ. Sunt sigur că vom descoperi în teren lucruri care ne-au fost ascunse, fie din cauza incapacităţii de acţiune a autorităţilor locale, fie de jenă, multe dintre familii ascunzând problemele cu care se confruntă copiii. Pentru dâmboviţeni va fi un lucru de mirare să vină kinetoterapeutul la poartă, în nu ştiu ce cătun de la margine de judeţ”, apreciază Marin Antonescu.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite