Târgovişte: Eboka, câinele-jandarm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Eboka, câinele-jandarm
Târgovişte: Eboka, câinele-jandarm

Este unul dintre câinii cei mai apreciaţi ai Jandarmieriei Dâmboviţa, a intervenit de multe ori pentru a salva vieţile ofiţerilor aflaţi în misiuni şi iubeşte foarte mult copiii.

Eboka este un câine din rasa ciobănesc german, foarte solicitat în misiunile de însoţire, patrulare şi  intervenţie din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Dâmboviţa. Este extrem de ataşat de subofiţerul Marius Gabriel Teodorescu, care se ocupă de pregătirea şi întreţinerea sa.

Subofiţerul a povestit pentru „Adevrul de Seară” că pe Eboka a primit-o în grijă în urmă cu mai bine de şase ani. Este special antrenată la Centrul Chinologic Sibiu în specializarea însoţire, patrulare, este loială, iubitoare şi nu iese niciodată din cuvântul stăpânului său.

Marius Gabriel Teodorescu spune că animalul acţionează doar la comanda sa şi nu ascultă ordinele altcuiva, indiferent de situaţie. Are deplină încredere în partenerul său de serviciu şi este convins că îl va apăra chiar cu preţul vieţii, dacă va fi cazul.

„ Câinele este foarte ataşat de mine. Este foarte docil, uşor de dresat, execută toate instrucţiunile, nu s-a întâmplat să nu asculte. Nu pleacă de lângă mine niciodată, s-a întâmplat să aştepte ore întregi lângă un obiectiv, fără se se mişte de acolo, indiferent dacă cineva încearcă să o ademenească. Nu mănâncă decât dacă eu îi pun hrană”, spune cu mândrie subofiţerul.

Câinele face parte din echipă

Marius Gabriel Teodorescu precizează că, nu de puţine ori, Eboka a intervenit decisiv în apărarea echipelor de jandarmi plecate la intervenţii dificile.

Îşi aminteşte că, anul trecut, la o misiune delicată în judeţ, câinele unui răufăcător, ciobănesc carpatin, de talie foarte mare, a scăpat din lanţul cu care era legat şi s-a îndreptat către echipajul de jandarmi şi poliţişti şi a atacat. A intervenit, la comandă, Eboka şi a reuşit să-l îndepărteze.

„Atacul câinelui ciobănesc carpatin ar fi fost unul violent, dar Eboka l-a intimidat prin hotărârea şi siguranţa cu care a preluat apărarea. Erau acolo şi poliţişti şi jandarmi, care au rămas surprinşi plăcut de modul în care s-a desfăşurat întreaga scenă. Am fost felicitaţi pentru modul de pregătire al câinelui şi, aşa cum este normal, ne-a bucurat aprecierea”, spune subofiţerul.

Acesta îi dedică, în fiecare zi, câinelui său în jur de şase ore de pregătire, pentru ca Eboka să fie mereu în formă, cu simţurile ascuţite.

Iubeşte foarte mult copiii

Eboka este prietena copiilor, care au o posibilitatea să o vadă în acţiune în fiecare an la evenimente precum „Ziua Porţilor Deschise”. Este de departe atracţia celor care vin să viziteze şi o latură mai puţin vizibilă a Jandarmeriei Dâmboviţa, locul în care sunt ţinuţi şi îngrijiţi câinii de intervenţie.

„Este o latură a câinelui surprinzătoare. Atunci când copiii vin să o viziteze este extrem de fericită. Se rostogoleşte, face salturi, se lasă mângâiată. Se comportă de parcă este unul de-al lor. Mă aflu întotdeauna lângă ea, dar, copiii sunt slăbiciunea ei”, povesteşte zâmbind subofiţerul.

Întrebări şi răspunsuri

La ce fel de misuni participă Eboka?

Este luată la misiuni precum manifestări sportive, cu diferite grade de risc, paza unor perimetre, acţiuni de intervenţie periculoase, misiuni de patrulare. De fiecare dată se comportă exemplar, ascultă comenzile şi le duce la îndeplinire scurt şi eficient. Este o încântare să o urmăreşti şi să îţi dai seama că este cu adevărat inteligentă. Sunt mândru de ea. Plec la orice intervenţie cu fruntea sus.

Aţi prezentat-o pe Eboka familiei dumneavoastră?

Bineînţeles că da. Cei doi copii ai mei vin uneori să mă viziteze şi în mod obligatoriu trec şi pe la Eboka. A ajuns practic să facă parte din familia mea, nu este un simplu partener de serviciu. Eboka simte că cei doi copii sunt speciali şi îi iubeşte foarte mult. Este aproape emoţionant modul în care se bucură Eboka de câte ori îmi vede copiii.

Ce-i place

Îi plac festivităţile, participă la exerciţii demonstrative cu diferite grade de dificultate, trece prin inelul de foc, bârna de echilibre, trecerea peste obstacole. Îi place atunci primeşte dulciuri, dar asta foarte rar, atunci când este recompensată.

Ce nu-i place

Nu-i place când alţi câini îi încalcă teritoriul, când vede câini comunitari. Atunci ar ataca, dar este un câine exemplar şi se temperează imediat pentru că ştie nu are voie să atace decât la comandă

Profil

Născută: 23.08. 2003 Sibiu
Antrenată la Centrul Chinologic Sibiu
Familia: Inspectoratul de Jandarmi Dâmboviţa

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite