EXPOZIŢIE: De la meşteşug la artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii în etnografie de la Centrul Judeţean de Cultură au reuşit să reconstituie gospodăria ţărănească, gătit în prag de Paşte.

Odăi curate, cozonaci rumeni puşi pe masă, ouă roşii, pâine, colaci şi bineînţeles nelipsita icoană, alături de care luminează o candelă ori o lumânare. „Expoziţia «De la meşteşug la artă» a fost gândită asemeni drumului pe care ţăranul îl străbate în pragul Sărbătorilor Pascale de la locuinţa sa către biserică. Pe acest drum spiritual, între acasă şi lăcaşul sfânt, ţăranul şi-a dus existenţa cu credinţă şi smerenie.

Vizitatorul va păşi cu grijă pe acest drum imaginar. Este drumul meşteşugului, tradiţiei şi credinţei”, spune Gabriela Ţopa, cercetător ştiinţific.

Armonie de forme şi culoare


Şi cine ar fi putut reînvia veşnica gospodărie ţărănească dacă nu meşterii populari, cei care prin pasiune, îndemânare şi răbdare dau viaţă lemnului, sticlei sau brodează din fir de borangic şi lână „tablouri” ale perenităţii neamului românesc.

Expun în odaia de la Muzeul de Istorie: Maria Duţă, de la Moroeni - o neobosită ţesătoare; Elena Băniceru, din Moreni – cea care îi deprinde pe tineri să picteze pe sticlă şi lemn; Vasile Moldoveanu, de la Moreni – care dă variate forme lemnului; Florin Colea, din Târgovişte – meşter iconar; şi Marin Manea, din Târgovişte – un autentic artist care suflă viaţă asupra lemnului. De asemenea, au fost aduse de la Malu cu Flori, Runcu şi Vişina ouă încondeiate.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite