EXCLUSIV! Mii de câini au fost masacraţi în adăpostul de la Aninoasa. GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moise ne spune că în zăvoi au fost săpate 100 de gropi comune
Moise ne spune că în zăvoi au fost săpate 100 de gropi comune

În ultimii doi ani, spune un fost angajat al Primăriei Târgovişte, au fost omorâţi şi aruncaţi în gropi comune peste 3000 de maidanezi.Ultima ispravă a celor de la adăpost s-a consumat pe 18 octombrie, când au fost eutanasiaţi 150 de câini, după care s-a folosit un escavator pentru a se săpa o groapă şi a scăpa de cadavre.

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO!

Viorel Moise, fost angajat la Secţia Câini fără Stăpâni din cadrul Primăriei Târgovişte, ne-a făcut dezvăluiri şocante. Mii de câini comunitari au fost adunaţi de pe străzi, masacraţi şi aruncaţi în gropi comune, săpate la repezeală în zăvoiul de pe malul râului Ialomiţa, în imediata apropiere a adăpostului de la Aninoasa.

Ultima acţiune de eutanasiere s-a consumat pe 18 octombrie. Bietele patrupede au fost strânse din cartierele Târgoviştei. Iubitorilor de animale li s-a explicat că acestea vor fi sterilizate şi înapoiate în oraş. Nu s-a întâmplat aşa. Spune Moise că 100 de câini maturi şi aproximativ 50 de pui au fost omorâţi.

Fostul hingher ne-a dus în crângul de pe malul râului şi ne-a arătat groapa săpată cu un escavator. În toată zona mirosea îngrozitor, iar muştele roiau. „Sunt 100 de gropi, cu peste 3000 de câini. Eu am lucrat 12 ani la acest serviciu. Ştiu ce vorbesc. Pe 18 octombrie, am mers cu inginera în zăvoi, să mai căutăm loc pentru o groapă. I-am spus că eu stau în ziua aia şi o mai ajut şi apoi nu mă mai risc, că am văzut la televizor când un cioban şi-a omorât propriul câine şi a primit trei ani cu suspendare. I-am spus şi directorului Badea că eu nu mă mai risc. Salariul mi-a scăzut, sporuri nu mai am...”, mărturiseşte Viorel Moise. Ne-a îngrozit când ne-a dezvăluit că, acum doi-trei ani, câinii erau omorâţi injectându-li-se diluant pentru vopseluri. Apoi, s-a procurat otravă de la o farmacie veterinară.

Am identificat şi groapa comună din 18 octombrie, unde au fost băgaţi 150 de câini

Mediul şi DSP-ul fac anchetă la faţa locului

Adăpostul de câini de la Aninoasa se află la aproximativ 10 km de oraş. Locaţia este ascunsă în zăvoiul Ialomiţei. Un iubitor de animale cu greu ar putea să ajungă acolo, pentru a adopta un câine. Spune Viorel Moise că adăpostul a fost doar o motivaţie pozitivă, de imagine, dar în spatele lui tot timpul câinii au fost omorâţi şi îngropaţi.

Ing. Mihail Drugă, directorul Gărzii de Mediu Dâmboviţa, ne-a informat că va trimite o echipă la faţa locului, să inventarieze gropile comune şi, dacă se confirmă că mediul a fost afectat, cei vinovaţi vor fi sancţionaţi. Acelaşi demers l-a ordonat şi dr. Claudiu Dumitrescu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Dâmboviţa.

Dr. Sandu Tolea, şeful peste veterinarii din judeţ, spune că normal ar fi fost ca patrupedele omorâte să fie predate către Protan. „Eu nu cred chestia asta. Ştiu că a fost o perioadă când am eutanasiat, acum doi ani, când a fost rabie în Târgovişte. Câinii morţi au fost dirijaţi către Protan. Am cunoştinţă că există acest adăpost autorizat pentru câinii fără stăpân. Mai departe, nu ştiu ce se întâmplă”, declară dr. Sandu Tolea, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Dâmboviţa.

Dănuţ Badea, directorul Direcţiei de Salubritate din cadrul Primăriei Târgovişte, care are în subordine şi activitatea de ecarisaj, spune că a dispus să se respecte întocmai legislaţia. Adică, animalele să fie luate din stradă, sterilizate şi returnate în oraş.

„Eu, pe toate hârtiile care au ajuns la mine, am scris să se ia măsuri conform legii. Eu sunt iubitor de câini. Eu nu o să-mi asum niciodată o asemenea răspundere. Îmi dau demisia, dacă cineva mă obligă să dau ordin să omor câinii. Dacă a făcut cineva treaba asta, trebuie să răspundă”, afirmă ing. Dănuţ Badea.

Parizer stricat, aruncat aiurea prin zăvoi

În crângul din zona adăpostului de câini de la Aninoasa, am găsit sute de batoane de parizer stricat aruncate la întâmplare. Ne-a lămurit tot fostul hingher. „A fost primit pentru Grădina Zoologică. Celor de acolo le-a fost frică să-l dea la animale, să nu moară, că era stricat. Ni l-au dat nouă, pentru câinii din adăpost. Nici ăştia nu s-au atins de parizer. Aşa a ajuns aici”, spune Viorel Moise.

Câinii au refuzat să mănânce parizer stricat

Târgoviştenii condamnă soluţia găsită de autorităţi pentru a scăpa de câinii maidanezi.

Nicolae Honţos, 59 de ani, pensionar
„Nu este normal să avem atâţia câini pe stradă, dar nici nu trebuie omorâţi. Ar trebui ca Asociaţiile de Protecţia Animalelor să funcţioneze, să se ocupe de treaba asta. Cum protejează aceşti oameni animalele? Doar făcând proteste? Ar trebui să se implice în sterilizarea şi hrănirea cîinilor”.

Elena Oprea, 57 de ani, pensionară
„În niciun caz nu trebuie să omorâm câinii. Ar trebui sterilizaţi şi îngrijiţi în adăposturi”.

Ionica Marinescu, 60 de ani, pensionară
„E păcat să-i omoare aşa. Era bine să-i adune, să-i ducă într-un centru unde să-i sterilizeze şi apoi să le dea drumul în oraş. În timp, am fi scăpat de câinii comunitari, fiindcă nu s-ar mai fi înmulţit”.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite