Dumitru Radu Luca prezintă viaţa ca un puzzle

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi a profesat ca finanţist, târgovişteanul este fascinat mai mult de litere decât de cifre.

Cochetează cu literatura din copilărie. Citea mult, scria. Dumitru Radu Luca a debutat în anii studenţiei în Revista „Astra”. „Brâncuşiana se numea poezia şi a plăcut foarte mult. Când am venit odată la Bucureşti, la un cenaclu litarar, un scriitor vine la mine şi mă întreabă serios: Tu eşti cel care a scris Brâncuşiana? Mi-a plăcut tare mult. De atunci, am rămas prieteni”, povesteşte Dumitru Radu Luca. În 1970, târgovişteanul a publicat în Revista „Luceafărul” două proze. „Am fost tare emoţionat atunci. Prezentarea mi-a fost făcută de marele Fănuş Neagu”, îşi aminteşte scriitorul. Mândria lui Dumitru Radu Luca a fost apariţia unor fragmente de roman în suplimentul literar-artistic al „Scânteii Tineretului”, condus la acea vreme de Ion Cristoiu. „Nu este de colea să publici pe paginile de la jumătatea revistei, alături de marele Nichita Stănescu”, spune Dumitru Radu Luca. Cu scrierile sale, de-a lungul timpului, a participat la numeroase concursuri de literatură, unde talentul său a fost apreciat. „Am obţinut premii la Târgu Jiu, Vaslui, Bucureşti, la Concursul Naţional de Creaţie „Moştenirea Văcăreştilor” care se ţine la Târgovişte”, mărturiseşte scriitorul.

„Mă regăsesc în proza scurtă”
Prins în rutina activităţilor profesionale, o vreme, Dumitru Radu Luca a stat departe de masa de lucru. „Eram tare ocupat la serviciu. Lucram şi sâmbăta, şi duminica. Nu m-am depărtat însă de literatură. Atât că nu mai puteam scrie”, îşi aminteşte Dumitru Radu Luca. După pensionare, a fost prins din nou de vraja scriitoricească. „Am trecut pe proză scurtă. Mi-a fost mai la îndemână. Unii spun că este un gen dificil de abordat. Pentru mine, este uşor. Mă regăsesc în acest stil de proză”, spune Luca. Prima carte i-a apărut în 2003. „Poveste simplă şi duioasă” este de fapt un scenariu de film. „Este o lucrare dedicată fiului meu, care practică handbalul de performanţă în Germania. Este povestea vieţii lui, a ascensiunii lui pe tărâmul sportiv. Aş vrea ca acest scenariu să fie transpus cinematografic, dar nu găsesc producătorul, pe cineva care să investească. Ar ieşi un lung metraj captivant, educativ pentru tineri”, ne mărturiseşte Dumitru radu Luca. Anul acesta, scriitorul a mai lansat două cărţi: „Puzzle” şi „Nuvele în doi”. „Două lucrări de proză scurtă în care pun accentul pe viaţa de familie. Surprind scene de cartier. Am dat scrierilor mele o tentă de vis. Toate cărţile mele au o tentă autobiografică. De pildă, „Puzzle” am conceput-o într-un mod ingenios. Prozele din carte sunt diferite. Cititorul le ia şi le potriveşte pe fiecare în parte, ca să iasă ceva. Îmbinându-le potrivit pe toate, iese viaţa mea. Datorită copiilor, am reuşit să vizitez Europa. Mi-a plăcut Irlanda, pentru aerul ozonat. Germania, pentru linişte şi curăţenie. Londra m-a fascinat prin cultură şi artă”, spune Luca.

Întrebări şi răspunsuri:


Care este soarta scriitorului român în aceste vremuri de criză?

Scriitorii de astăzi sunt muritori de foame. Dacă nu au un venit stabil, pensie, salariu, nu fac nimic. Este greu pentru un om de cultură să răzbată în astfel de timpuri. Dacă vrei să-ţi publici cărţile, trebuie să ai bani, altfel se îngălbenesc în manuscris
Care este scriitorul pe care-l preferaţi?
Dintre clasicii universali, l-am divinizat pe James Joyce. „Oamenii din Dublin” este o carte mare. Pe mine m-a fermecat. Ca un făcut, fiica mea este stabilită în Irlanda, ţara de unde se trage marele scriitor. Dintre autorii români, îl apreciez foarte mult pe dâmboviţeanul Mircea Horia Simionescu.

Ce îi place:
„Îmi place să scriu, să citesc şi pictura. Ador plimbările în mijlocul naturii, călătoriile şi sportul. Joc şah. Am reuşit să bat chiar şi computerul. Îmi place să vizitez locuri noi”, mărturiseşte scriitorul.

Ce nu îi place:
„Lupt împotriva minciunii şi a prefăcătoriei. Detest nesinceritatea”, spune Dumitru Radu Luca

Profil:


Nume: Dumitru Radu Luca
Născut: 4 august 1948
Studii: Academia de Studii Economice Bucureşti
Familie: Căsătorit, doi copii, patru nepoţi

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite