Târgovişte: Denisa Dumitraşcu, dramaturg la 18 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Denisa Dumitraşcu, dramaturg la 18 ani
Târgovişte: Denisa Dumitraşcu, dramaturg la 18 ani

Denisa a scris o piesă pusă în scenă de teatrul „Tony Bulandra“ şi a fost premiată pentru cel mai bun scurtmetraj la un concurs ce a avut loc la Parlamentul României. Acum, pregăteşte o carte despre deţinuţi.

Denisa Dumitraşcu se poate lăuda la doar 18 ani cu foarte multe premii obţinute în afara şcolii. Iubeşte filmul, literatura, este pasionată de tot ceea ce înseamnă Uniunea Europeană, iar toate acestea se văd în multitudinea de premii obţinute la diverse concursuri din ţară şi din străinătate. Fata se află într-o permanentă căutare de proiecte în care să se implice şi reuşeşte să împace de minune şcoala cu activităţile ei.

Denisa este de pasionată de jurnalism. Şi-a început ucenicia în acest domeniul la revistele apărute la şcoală şi aşa se face că, la doar 14 ani, pe când era elevă în clasa a VIII-a, a devenit colaborator la un ziar din judeţ. Aici a învăţat cum se scrie un articol şi ce presupune cu adevărat munca de jurnalist. „ La acest ziar am construit o rubrică în care vorbeam despre şcolile din judeţ şi încercam să arăt părţile bune. Activitatea jurnalistică am continuat-o apoi la alt ziar. Este important să înveţi să munceşti“, spune Denisa.

Acesta nu este singurul contact pe care l-a avut cu jurnalismul. A mers chiar la Parlamentul European de la Bruxelles, în urma unui concurs organizat de „Centrul pentru Jurnalism Independent“. Două articole despre democraţia văzută din perspectiva tinerilor au făcut ca la nici 17 ani să vadă cum se lucrează la cel mai înalt nivel.

Un laptop în schimbul unui scurtmetraj

În urmă cu un an, Denisa câştiga premiul pentru „Cel mai bun film de scurt metraj“, secţiunea Democraţie şi Participare Activă a Tinerilor, la un concurs ce a avut loc la Bucureşti, la Parlamentul României, la care au participat zeci de concurenţi din ţară. Denisa spune că ideea filmului i-a venit într-o seară, în timp ce asculta o prietenă a mamei sale când povestea despre viaţa pe care o duce în Australia, acolo unde s-a stabilit.

Filmul a fost realizat cu un telefon mobil cu cameră împrumutat de la un prieten şi a fost trimis tot în acea seară pe adresa concursului. Denisa recunoaşte că a fost foarte fericită când i-a fost înmânat premiul concursului, un laptop, pe care şi-l dorea de foarte multă vreme.

În luna aprilie a anului trecut, o piesă scrisă şi regizată de Denisa şi Cătălina Baciu, „Condamnaţi la moarte“, a fost pusă în scenă la Teatrul „Tony Bulandra“. Tânăra spune că la prima reprezentaţie sala a fost arhiplină, iar spectacolul a fost reluat două luni mai târziu şi s-a bucurat de acelaşi succes. „ Piesa arată că indiferent de traseul pe care îl avem cu în viaţă, cu toţii mergem către moarte, unii mai devreme, alţii mai târziu“, explică Denisa.

Acum, Denisa vrea să scrie o carte cu interviuri luate condamnaţilor pe viaţă din închisorile româneşti. Vrea să realizeze 20 de interviuri în închisorile din toată ţara şi speră că va termina până în iunie 2010.


Întrebări şi răspunsuri

Urmează un an greu, vei da bacalaureatul. Vei găsi resursele necesare pentru a scrie cartea pe care ţi-o doreşti?

Da, cu siguranţă, pentru că atunci când îmi doresc foarte mult ceva îmi iese. Ştiu că va fi un an greu şi de multe ori am senzaţia că nu ajung la liman, dar sunt ambiţioasă şi depăşesc momentele grele.

Cum te vezi peste 10 ani?

D.D. Visul meu eu este să devin politician. Vreau să fac asta pentru că m-am lovit de obstacole din cauza unui sistem care nu este bine pus la punct. Materia şcolară este stufoasă, este foarte greu să fii bun la toate, volumul de studiu este unul imens. Este şi motivul pentru care vreau să studiez în Anglia. În plus, vreau să ajung să-mi cumpăr orice fără să mă uit la preţ, dar pentru asta trebuie să muncesc.

Ce-i place
„Îmi place mult să mănânc îngheţată de fistic. Am o pasiune mai mult decât exagerată pentru Polonia. Îmi place să călătoresc şi vreau să ajung în Maroc şi în locurile foarte sărace din Africa“, spune Denisa.

Ce nu-i place
„Nu îmi place sărăcia, nu te lasă să faci nimic, să fii fericit. Nu-mi place să locuiesc în zonele puţin populate din mediul rural. Nu îmi place singurătate şi de aceea iubesc metropolele“, spune scenarista.

Profil
Născută: 25 februarie 1991, Bucureşti
Studii: Este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Constantin Cantacuzino“
Familie: Are un frate în vârstă de 15 ani

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite