Drumul comunist, al nimănui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima pistă de biciclete din România, înfiinţată în Târgovişte în urmă cu 24 de ani, este o necunoscută pentru autorităţi. Puţini sunt cei care îşi aduc aminte de faptul că lângă Priseaca exista pe vremuri un loc de plimbare pe două roţi, aproape de heleşteu.

Cum ieşi din Târgovişte, pe drumul ce duce către Priseaca, în apropiere de heleşteul în care pe vremuri pescarii dâmboviţeni se relaxau la o zi de pescuit, se întrezăresc, printre bălării, noroi şi pietre, câteva bucăţi de asfalt rămase din prima pistă pentru biciclete existentă în România. Construit în perioada comunistă, în urmă cu mai bine de 24 de ani, drumul bikerilor este astăzi o ruină, iar de vechea pistă cu care se mândreau târgoviştenii în anii ’80 puţini îşi mai aduc aminte.

Printre cei care păstrează amintiri frumoase legate de locul de la Priseaca se numără şi târgovişteanul Ionuţ, un tânăr de 33 de ani, care ne-a mărturisit că şi-a petrecut multe zile din copilărie pe această pistă de biciclete. „Aveam opt sau nouă ani pe vremea aceea şi meregeam cu tata aproape zilnic, după-amiaza, să ne plimbăm cu bicicletele. De multe ori ne opream la heleşteul de lângă pistă şi stăteam acolo de vorbă ore în şir despre pescuit, despre oraş, despre biciclete şi invenţii, despre orice. A fost o perioadă frumoasă. La un moment dat se zvonise că un prim – secretar de stat comunist vroia să facă demersuri pentru finanţarea unui parc de distracţii, dar ulterior proiectul a fost abandonat, nu ştiu exact ce s-a întâmplat cu el”, povesteşte tânărul.

„Nu ştiu nimic de nicio pistă”
Dacă pentru unii prima pistă de biciclete construită în România are valoare sentimentală, istorică chiar, cei din cadrul Primăriei Târgovişte, contactaţi de către reporterii „Adevărul de Seară”, spun că nu au cunoştinţă de existenţa acestei piste. „Nu ştiu nimic de nicio pistă, nu intră în atribuţiile noastre, încercaţi la cei de la Drumuri Naţionale, ei trebuie să ştie”, a declarat, pentru „Adevărul de Seară”, Berta Colea, purtător de cuvânt al Primăriei Târgovişte.
Încrezători că ar putea obţine mai multe informaţii despre abandonarea acestui drum comunist, reporterii „Adevărul de Seară” i-au contactat pe cei de la Drumuri Naţionale, care, însă, ne-au trimis înapoi la Primăria Târgovişte. „Sunt prea tânăr ca să ştiu ceva de pista asta, am doar 29 de ani, dar cei mai în etate pe care îi cunosc spun că a fost înfiinţată în anul 1985 şi a fost folosită în perioada comunistă şi chiar ceva ani după. În rest, mai multe detalii nu cunosc nici ei. Mai încercaţi o dată la Primărie, ei trebuie să ştie aceste lucruri”, ne-a sfătuit, Relu Popescu, director Drumuri naţionale, Târgovişte.

În momentul de faţă oraşul Târgovişte nu are nicio pistă destinată bicicletelor, astfel încât cei care sunt iubitori ai plimbărilor pe două roţi sunt nevoiţi să facă slalom printre pietoni, pe platoul de la Prefectură sau pe cel de la Casa Sindicatelor.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite