Târgovişte: Drama preotului care s-a sinucis şochează comunitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Drama preotului care s-a sinucis şochează comunitatea
Târgovişte: Drama preotului care s-a sinucis şochează comunitatea

Enoriaşii îi plâng moartea şi nu-şi explică gestul părintelui. Trupul acestuia se afla, în această dimineaţă, la morga Spitalului Judeţean din Târgovişte. Arhiepiscopia aşteaptă rezultatul autopsiei pentru a decide în privinţa slujbei de înmormântare.

Sfârşitul tragic al tânărului preot Jianu Mocanu, de numai 33 de ani, continuă să şocheze comunitatea locală. Enoriaşii din Teiş îi plâng moartea şi nu-şi explică ce l-a determinat să-şi pună capăt zilelor. Acesta s-a aruncat, sâmbătă seara, de la etajul 7 al blocului în care locuia, fără a lăsa în urmă vreun bilet care să-i justifice gestul.

Trupul preotului se afla, în această dimineaţă, la morga Spitalului Judeţean de Urgenţă. Arhiepiscopia Târgoviştei aşteaptă concluziile medicilor legişti pentru a lua o decizie în privinţa slujbei de înmormântare, a declarat Silviu Danciu, secretar la Arhiepiscopie. Biserica interzice oficierea serviciului religios, în condiţii normale pentru sinucigaşii în deplinătatea facultăţilor mintale.

"Din primele cercetări reiese că bărbatul s-a sinucis, dar aşteptăm raportul medico-legal care va stabili cauza decesului", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Dâmboviţa, Andreea Mihălăchioiu.

Cei care l-au cunoscut spun că era un om bun şi săritor, calm şi echilibrat, iar gestul său este cu atât mai greu de înţeles sau de explicat.

La doar 10 km de Târgovişte, durere mare în sufletele celor care veneau săptămânal să-i asculte slujbele la biserică. Liturghia de duminică a fost însă mult mai săracă fără prezenţa „părintelui înaltul”, cum îl numesc bătrânii satului. În lipsa lui, oamenii care au aflat vestea tragicei morţi din presă au spus o rugăciune, au aprins o lumânare şi au lăcrimat.

Oamenii vorbesc despre tragedie

“Nu-mi vine să cred că a făcut asta. Era un om şi un preot aşa de bun, vorbea cu toată lumea. Cine ştie ce s-o fi întâmplat, dar nu trebuia să facă el aşa ceva”, a declarat Aurel Goran, cel mai vârstnic localnic din Teiş, care peste câteva săptămâni va împlini 94 de ani.

La doi paşi de biserică, alte două bătrâne s-au oprit să-şi împărtăşească mâhnirea.

image



“A murit popa înaltul! Îmi pare aşa de rău de el. Venea acasă şi mai făcea câte o slujbă, mă întreba ce-mi mai face piciorul că ştia că l-am avut rupt. Îi păsa de mine. La spovedanie, la el era coada cea mai mare. Făcea slujbe aşa de frumoase”, ne-a spus îndurerată prima dintre ele, Veronica Bobeică, o femeie de 84 de ani.

„Era tare bun. Nu credeam să aibă probleme care să-l facă să ajungă aici. Eram aşa de mulţumiţi de el. Te întâlneai cu el pe stradă şi te saluta, îţi zâmbea, vorbea cu tine”, spune oftând şi Elena Ştefan de 72 de ani.

Femeile îşi amintesc că, în urmă cu câţiva ani, preotul a stat la doar 50 m de biserică şi din câte au văzut ele nu avea probleme în familie.

„A stat acolo, în curbă, unde e gardul ăla roşu. Se înţelegea bine cu nevasta, nu am auzit certuri sau discuţii între ei”, a precizat Veronica Bobeică.

“Este dureros când ştii că fratele tău este departe de tine şi că nu va mai fi niciodată lângă tine”, a precizat Cristian Bivolaru, preotul cu care Jianu Mocanu împărţea aceeaşi parohie.

Acum se întreabă toată lumea unde şi cum va fi înmormântat. Unii spun că va fi dus la Pucioasa.

„Am auzit că l-ar înmormânta la Pucioasa, de unde ar fi el”, şoptesc bătrânele din sat, ridicând din umeri.

image



Nici vecinii din Târgovişte nu-şi revin din uimire. Unul dintre vecini care a dorit să-şi păstreze anonimatul din respect faţă de familia îndurerată a declarat că nu părea genul de om care să recurgă la un asemenea gest.

“Ne întâlneam la scara blocului, ne salutam, vorbeam despre problemele care sunt pe scară. Era o persoană sobră, dar nici prin gând nu mi-a trecut că ar putea face aşa ceva. Acum, oamenii vorbesc multe, dar nimeni nu o să ştie niciodată ce s-a petrecut, de fapt, în sufletul lui. Dumnezeu să-l ierte!”, a spus tânărul.

“Este dureros când ştii că fratele tău este departe de tine şi că nu va mai fi niciodată lângă tine”, a precizat Cristian Bivolaru, preotul cu care Jianu Mocanu împărţea aceeaşi parohie.

Familia e în stare de şoc

Mai presus de toate, familia este în stare de şoc şi nu înţelege decizia extremă pe care a luat-o Jianu Mocanu.

“I-a fost rău mai devreme. S-a dus să ia nişte vitamina B şi... L-am rugat de câteva zile să ne vedem, să ne întâlnim. Nu s-a plâns niciodată de nimic. Doar azi că-i este rău, i-a zis sorei lui”, a declarat mama preotului, imediat după tragedie.

image



Jianu Mocanu era preot de 10 ani, terminase seminarul teologic la Bucureşti şi a fost preot la Pucheni. De mai bine de trei ani slujea la biserica din Teiş.

Cunoscuţii spun că era un om calm, liniştit, fără vicii, genul intelectual, distins, sobru. Stătea de vorbă cu oamenii, le asculta problemele şi le dădea sfaturi atunci când i se cereau. Acum, a lăsat în urmă o soţie, dar şi o fetiţă de nici doi ani, care nu-şi va cunoaşte niciodată tatăl.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite