Două judecătoare din Răcari riscă excluderea din magistratură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătoria Răcari
Judecătoria Răcari

Consiliul Superior al Magistraturii a început o anchetă disciplinară faţă de judecătoarele Florica Mihalcea şi Adriana Voicu, de la judecătoria Răcari. Ele ar fi emis mai multe decizii care ţin loc de contracte de vânzare-cumpărare, fără să se asigure că vânzătorii sunt proprietarii de drept ai terenurilor şi caselor.

Exercitarea funcţiei cu rea-credinţă

Rea voinţă sau greşeli de procedură, cert este că operaţiunile de vânzare a terenurilor şi caselor nu au fost respectate la Răcari. Practic, la instanţă veneau diverse persoane care cereau să li se emită o decizie de vânzare-cumpărare. În felul acesta, ele evitau plata taxelor notariale. Doar două dintre judecătoarele de la Răcari admiteau însă astfel de solicitări. Ele treceau peste procedurile elementare şi nu verificau dacă actele de la dosar sunt reale sau dacă cei care vin la judecătorie sunt adevăraţii proprietari ai terenurilor.

“Existau solicitări frecvente în cauze care aveau ca obiect emiterea unor sentinţe judecătoreşti care să ţină cont de acte autentic procedurale. Celelalte complete fie, refuzau aceste acţiuni, fie nu picau cu ele. Aşa s-a ajuns la situaţia de a identifica elemente care să permită declanşarea unei acţiuni disciplinare împotriva celor două judecătoare de către CSM. În absenţa unor elemente doveditoare la dosar pe anumite etape de procedură, se creează automat suspiciune iar prin asta şi o defavorizare în soluţionarea cauzei pentru una dintre părţi. Practic, una dintre părţi, cu siguranţă a fost defavorizată într-una dintre cauze. Ce, cât, cum şi unde – astea sunt nişte chestiuni care se vor stabili în cadrul acţiunii displinare care este deja declanaşată”, a declarat pentru “Adevărul de Seară”, Monica Prejmereanu, purtătorul de cuvânt al CSM.



Cele două judecătoare riscă excluderea din magistratură


Dacă ancheta CSM va dovedi că cele două magistrate au dat dovadă de rea credinţă în exercitarea funcţiei lor, acestea ar putea fi excluse din sistem. “Sancţiunea maximă pe care o putem da noi este excluderea din magistratură şi cea minimă este un avertisment care se îndosariază la dosarul personal al magistraturii. Această sancţiune o defavorizează în anumite momente din carieră când vrea să candideze pentru un post de conducere. Cercetările pe care le dă CSM sunt strict legate de disciplină, de respectarea legii. Reaua credinţă este undeva la limita infracţiunii, dacă avem o asemenea abatere. Atunci, DNA-ul se va ocupa de acest caz”, a mai spus Monica Prejmereanu.

Una dintrele cele două nu este la prima abatere de acest fel. A mai fost sancţionată în trecut, de CSM, cu diminuarea cu 15% a indemnizaţiei brute lunare timp de trei luni.

No title
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite