Târgovişte: Săbiile şi strigătele de luptă au răsunat la Curtea Domnească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte:  Săbiile şi strigătele de luptă au răsunat la Curtea Domnească
Târgovişte: Săbiile şi strigătele de luptă au răsunat la Curtea Domnească

Sute de târgovişteni au luat parte, aseară, la cel mai amplu spectacol medieval prezentat până acum în cetate.

"Viaţa şi după viaţa lui Vlad Vodă Ţepeş" a adunat mulţime de oameni cu mai bine de o jumătate de oră înainte de începerea demonstraţiei în aer liber. Toţi aşteptau cu sufletul la gură să vadă ce se va întâmpla în zona din spatele ruinelor Curţii Domneşti şi de ce au fost amplasate corturi. Cei mai curioşi erau copiii dornici să vadă cai şi lupte.

“Mami, când vin caii şi când se luptă cu turcii”, întreabă un băieţel de o şchioapă care auzise un zvon prin mulţime.

Spectacolul a început la ora 20.30, în boxe răsunând vocea gravă şi inconfundabilă a lui Mircea Albulescu. Apoi, şi-au făcut apariţia soldaţii, caii şi scena Atacului de noapte de la Târgovişte în care Vlad Ţepeş îi înspăimântă şi reuşeşte să-i alunge pe turcii lui Mehmed al doilea îi cucereşte pe târgovişteni.

Departe de a fi o simplă piesă de teatru, scena reprodusă la scară mare s-a bucurat de prezenţa unor actori cunoscuţi ca Mircea Albulescu, Ion Haiduc, Andrei Duban, Alin Panc, Ovidiu Cuncea, Mihai Răducu, Tomi Cristin şi Gabi Niţu. Au fost prezenţi 15 cascadori, coordonaţi de actorul şi regizorul Ciprian Dumitraşcu şi au fost folosite dispozitive pirotehnice.

Timp de aproape o oră, zidurile au fost atacate cu săgeţi cu foc, s-a auzit clinchet de săbii, turci au fost târâţi cu trăsurile, alţii au fost traşi în ţeapă, s-au aruncat pietre cu o catapultă de trei metri, iar, în final, cetatea a fost salvată.

Costumele folosite sunt cele din filmele Mircea cel Bătrân şi Mihai Viteazu, închiriate de la studiourile Buftea.

Acest proiect îşi propune reabilitarea numelui lui Vlad Ţepeş, dar se vrea şi un îndrumar pentru copii. “Ideea a fost ca anul acesta să facem ceva care să aibă şi o latură educativă pentru copiii noştri care uită de istorie”, a precizat Vasile Lupaşc, autorul scenariului.

Spectacolul medieval a fost precedat de un concert al Filarmonicii Muntenia şi al lui Gheorghe Zamfir. În ciuda frigului, sute de oameni au stat până spre miezul nopţii pentru a-l asculta pe maestrul naiului.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite