Documente şi articole despre domnia lui Carol al II-lea pentru târgovişteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
No title
No title

Acestea sunt incluse într-o expoziţie organizată la Serviciul Judeţean Dâmboviţa al Arhivelor Naţionale. Târgoviştenii pot afla mai multe lucruri legate de viaţa tumultoasă a celui de-al treilea rege al ţării noastre, dar şi de cei zece ani de domnie.

Târgoviştenii pot afla mai multe despre viaţa lui Carol al II-lea, cel de-al treilea rege al ţării noastre, atestată prin documente aflate în arhiva naţională. Acestea sunt incluse într-o expoziţie dedicată domniei unei personalităţi controversate, deschisă publicului la sediul Serviciului Judeţean Dâmboviţa al Arhivelor Naţionale până pe 27 noiembrie situat pe Centrul Vechi.. “Carol al II-lea, ştim foarte bine, a avut o viaţă personală tumultoasă şi o domnie zbuciumată cu tendinţe de autoritarism în ultimii doi ani. La aspectele negative nu putem să nu venim şi cu părţi bune, cu faptul că regele Carol al II-lea a fost un real sprijinitor al culturii româneşti, literaturii şi artei”, spune Dobrin Pârvan, şeful Serviciului Judeţean Dâmboviţa al Arhivelor Naţionale.
În acest an s-au împlinit 80 de ani de încoronarea lui Carol al II-lea şi 70 de ani de la abdicarea acestuia. “Se împlinesc două cifre, urcarea lui Carol al II-lea pe tron şi evenimentele din tamna anului 1940, cedările teritoriale cu accent pe Basarabia şi Bucovina, vorbim aici şi de drama refugiaţilor români, precededată în timp de drama refugiaţilor polonezi, care şi-au găsit adăpost, hrană şi înţelegere în regatul român”, mărturiseşte acesta.

Expoziţii periodice pentru târgovişteni

La Serviciul Judeţean Dâmboviţa al Arhivelor Naţionale se organizează periodic expoziţii care aduc în faţa târgoviştenilor o parte din istorie mai puţin cunoscută. Cei pasionaţi de istorie şi nu numai, pot vedea documente semnate de personalităţi marcante din istoria ţării noastre, dar şi diverse articole. “Continuăm să prezentăm documente care nu şi-ar găsi neaparat valorificarea ştiinţifică în nişte expoziţii bazate pe evenimente standard. Avem aici şi documente vechi de aproape 500 de ani. Oamenii nu au unde să vadă în altă parte un pergament sau un document semnat de o personalitate a istoriei”, spune Dobrin Pârvan.
La Serviciul Judeţean Dâmboviţa al Arhivelor Naţionale vin foarte mulţi târgovişteni care lucrează la lucrări de masterat sau doctorat şi au nevoie de să cerceteze mai multe documente sau articole.  “Este bine uneori să iei parte şi la o asemenea expoziţie, pentru că mai înveţi câte ceva. Sunt unele lucruri pe care nu le afli în cărţile de istorie, sunt nespuse”, spune Cristian Danciu, un târgoviştean de 27 de ani.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite