Doar 28 de agricultori au depus cereri pentru acciza redusă la motorină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a beneficia de acest ajutor de stat, fermierii trebuiau să aibă facturile la combustibil emise după data de 27 mai.

Doar 28 de agricultori beneficiari ai motorinei cu acciză redusă şi-au depus solicitările la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Dâmboviţa, aceştia fiind, în mare parte, din Târgovişte şi localităţile apropiate. Deşi termenul limită de depunere a cererilor trimestriale este de 31 iulie, agricultorii nu se îngrămădesc să o facă. În judeţul Dâmboviţa sunt 31.084 fermieri înregistraţi la A.P.I.A. Dâmboviţa, însă doar 103 dintre aceştia au făcut cereri de acord prealabil, pentru că mare parte dintre ei fug de birocraţie. „Aşteptăm să vină cei care au făcut cereri de acord prealabil până la sfârşitul lunii iunie. Unii dintre ei nu au avut facturi de motorină emise în perioada 27 mai-28 iunie, astfel că nu pot beneficia acum de acciză redusă. În acest moment se analizează dosarele care s-au depus, să vedem dacă sunt complete”, spune Oana Năstase, purtătorul de cuvânt al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Dâmboviţa. Acest ajutor este binevenit pentru agricultorii care procură motorină în cantităţi mari. Cei care au suprafeţe mici de teren şi care nu au nevoie de prea multă motorină spun că nu are rost să facă cerere pentru acciză redusă şi să-şi piardă timpul cu întocmirea dosarului pentru câteva zeci sau sute de litri de motorină.
Se iau în calcul doar facturile emise după 27 mai
Agricultorii târgovişteni care nu au avut facturi emise în perioada 27 mai-28 iunie nu au putut beneficia de acciză redusă la motorină. „Chiar zilele trecute venise un agricultor care se aprovizionase cu o cisternă de motorină, însă nu a facturat-o în perioada indicată de actul normativ. A depus dosarul şi urmează ca din trimestrul viitor să fie atent la data facturării”, adaugă aceasta.
Cererile trebuie să fie însoţite de de o situatie centralizatoare a cantităţilor de motorină achiziţionate în trimestrul respectiv, dar şi de documentele prevazute de Ordinul 126/2010. De asemenea, agricultorii târgovişteni trebuie să depună să prezinte şi copii ale facturilor de cumpărare a motorinei, care trebuie să fie emise începând cu data de 27 mai şi să facă dovada că deţin cont la Trezorerie.
Acciza la motorina utilizată în agricultură a fost redusă de la 293 euro la 21 de euro pe 1000 de litri. Astfel, diferenţa între acciza redusă şi cea standard este acordată ca ajutor de stat sub formă de rambursare.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite