DISPONIBILIZĂRI: 475 de dâmboviţeni rămân fără loc de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci agenţi economici şi Primăria Doiceşti au anunţat că trimit în şomaj mai mulţi salariaţi. De săptămâna viitoare, conform notificărilor înregistrate la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dâmboviţa, reîncep concedierilor colective în judeţ.

Se efectuează disponibilizări la: Romsuintest Periş – 195 de persoane din Dâmboviţa; Oţelinox – 113; Mechel – 111; Mitrom Trading Company – 22; Distrigaz – 16 şi Primăria Doiceşti – 18 angajaţi. În total, 475 de salariaţi rămân fără serviciu chiar în preajma Sărbătorilor Pascale.

Edilul de la Doiceşti, Mircea Ismail, spune că vor fi afectaţi asistenţii persoanelor cu handicap. „Nu mai avem bani să-i plătim. I-am chemat, le-am explicat situaţia şi au înţeles. Dacă nu luam această măsură, nu puteam să le mai dăm drepturile cuvenite nici persoanelor cu handicap”, susţine primarul Mircea Ismail.

La Oţelinox, afirmă liderul de sindicat Dumitru Paraschiva, concedierile sunt determinate de închiderea Secţiei Produse Lungi. „Practic, materia primă s-a scumpit foarte mult, iar dacă am fi continuat să producem trăgeam societatea în jos prin pierderi. S-a decis, împreună cu sindicatul, că este mai bine să închidem. Unii oameni vor fi redistribuiţi pe locurile libere din alte secţii, conform cu pregătirea pe care o au. Ceilalţi, vor pleca acasă, însă vor primi salarii compensatorii, după cum se stipulează în Contractul Colectiv de Muncă la nivel de unitate”, spune Dumitru Paraschiva.

10 zile, ca să-ţi înregistrezi dosarul de şomaj


La 31 martie, în evidenţele AJOFM erau înregistraţi 15.627 şomeri, număr mai mic decât în februarie, dar nu suficient de mic cât să prindem rata şomajului la nivel de ţară, care se situează la 6,58%, faţă de 7,40% - în Dâmboviţa.

„În primul trimestru al acestui an, şi-au găsit locuri de muncă 2.457 persoane, 957 provenind din mediul urban şi 1500, de la sate. Este un grad bun de ocupare, având în vedere că în 2010 s-au angajat 7.600 de oameni”, spune Cătălin Niculae, director executiv AJOFM Dâmboviţa.

Persoanele trecute pe lista de disponibilizări trebuie să ştie că legislaţia a fost modificată şi, de anul acesta, au la dispoziţie doar 10 zile, faţă de 30 câte erau înainte, pentru a-şi înregistra la AJOFM dosarul de şomaj, dacă vor să beneficieze de indemnizaţia legală chiar din prima zi în care au rămas fără serviciu. Dacă nu se încadrează în acest termen, vor primi banii începând cu ziua următoare celei în care şi-au depus actele.

Acte necesare la AJOFM


Dosarul de şomaj trebuie să cuprindă: copii de pe cartea de identitate, certificatul de naştere, de căsătorie (dacă este cazul) şi de pe actele de studii. De asemenea, trebuie să mai fie depuse adeverinţe de la medicul de familie şi circumscripţia financiară, o declaraţie de la angajator privind veniturile din ultimele 12 luni, cartea de muncă – pentru cei care au încetat raporturile de serviciu înainte de 31 decembrie 2010 sau o adeverinţă de la societatea angajatoare – pentru cei care au fost daţi afară anul acesta.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite