Disperare: Edilul de la Tătărani vrea să pună lacăt pe primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Funcţionarii publici şi personalul contractual din administraţie nu şi-au primit salariile de trei luni. Mai mulţi angajaţi au cerut să fie trimişi în şomaj, însă primarul nu le dă drumul fiindcă nu poate să facă angajări şi s-ar bloca activitatea instituţiei.

Situaţie disperată la Tătărani! Cei 27 de angajaţi ai administraţiei publice locale nu şi-au mai primit salariile de trei luni. Primarul Constantin Pătru nu întrevede nicio rezolvare a situaţiei, întrucât vistieria comunei este goală. Bugetul localităţii pentru anul 2010 este de 1.700.000 de lei, însemnând taxe şi impozite locale, din care fondul de salarii reprezintă 700.000 de lei. Dacă va fi colectat în totalitate! De la Consiliul Judeţean, nu s-au primit decât 390.000 de lei, bani pentru investiţii şi echilibrarea bugetului. Primăria Tătărani înregistrază, de asemenea, un deficit de aproape 1.300.000 de lei din anii anteriori. „Salariile aferente ultimelor trei luni ale anului 2009 le-am plătit din bugetul anului 2010. Nu mai avem bani. Impozitele şi taxele locale se încasează greu. Oamenii nu mai au de unde plăti, iar de la bugetul de stat nu primim niciun sprijin”, declară Constantin Pătru. Acestui necaz i s-a adăugat şi reducerea salariilor cu 25%.

480 de lei pentru studii superioare şi master
„Am funcţionari care vor să plece din cauza veniturilor mici, mai ales că nici pe astea nu le-au primit. Nu pot să le dau drumul. Am nevoie de oamenii ăştia. Sunt indispensabili. Dacă accept să plece în şomaj, cei de la Agenţia Funcţionarilor Publici îmi vor bloca posturile. Nu îmi vor da voie să angajez alţi oameni”, susţine Constantin Pătru. Asta, în condiţiile în care posturile din organigrama Primăriei Tătărani nu sunt ocupate în totalitate. Edilul ne-a prezentat cazul asistentei sociale, Mihaela Bivol. Funcţionara are studii superioare şi master în domeniu. A avut surpriza să afle că va primi, după operarea reducerii de 25%, un salariu de 480 de lei. „Cu ce să trăiască oamenii ăştia? Aşa îi răsplătim pentru efortul depus la serviciu, pentru faptul că au urmat tot felul de şcoli”, se întreabă primarul Constantin Pătru, care nu ştie de unde să plătească salariile chiar şi în aceste condiţii. Edilul este hotărât, dacă nu va fi sprijinit de autorităţile judeţene, să pună lacăt pe primărie. „O închid. Plecăm cu toţii acasă sau ne luăm concediu pe rând, câte o lună de zile”. Situaţie asemănătoare şi la Poiana. Primarul Marian Şerban spune că nu are de unde plăti salariile pentru luna în curs.

Prefectura a atras atenţia de anul trecut
Prefectul judeţului, Iancu Caracota, înţelege situaţia critică prin care trec administraţiile publice locale, dar spune că nu are cum să ajute. „Primăria Tătărani este autoritate publică locală autonomă, care îşi gestionează bugetul aşa cum crede de cuviinţă. În ceea ce ne priveşte, noi am atenţionat încă de anul trecut autorităţile locale în privinţa necesităţii reducerii cheltuielilor materiale şi de personal şi în privinţa cheltuirii cu chibzuinţă a banului public. Tocmai pentru a nu se ajunge la colaps”, spune Andreea Ionescu, purtător de cuvânt al Instituţiei Prefectului Dâmboviţa.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite