Directorul Finanţelor Publice Fieni cercetat pentru fraudă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Savu, la ieşirea de la Judecătoria Târgovişte
Constantin Savu, la ieşirea de la Judecătoria Târgovişte

Constantin Savu este acuzat de fraudarea statului român cu 1,3 miliarde lei vechi. Judecătorii au stabilit că şeful de la Fieni a întocmit în perioada 2005 – 2009, chitanţe false cu sume mai mici decât cele reale.

După cazul răsunător de la sfârşitul anului trecut când patru şefi de la Direcţia de Finanţe Publice Dâmboviţa au fost trimişi în judecată pentru fraudarea statului cu peste 7 milioane de lei în urma unor tranzacţii ilegale cu alcool, un nou caz a ieşit ieri, la iveală în judeţul Dâmboviţa. Acum este vorba despre fostul director al Administraţiei Finanţelor Publice Fieni, Constantin Savu, care este acuzat că încasa bani de la contribuabili şi întocmea în fals exemplarul doi al chitanţelor cu sume mai mici, diferenţa de bani ajungând în propriul buzunar.

Fraudă de 1,3 miliarde de lei vechi


Procurorii au stabilit că în perioada 2005 – 2009, Constantin Savu, în vârstă de 52 de ani, în calitate de director al Administraţiei Finanţelor Publice Fieni, a prejudiciat bugetul de stat prin nevirarea sumelor încasate de la contribuabili.

Astfel, şeful finanţelor din Fieni a produs o pagubă instituţiei, de aproximativ 1 miliard şi 300 de milioane de lei vechi. „S-a stabilit că învinuitul şi-a însuşit sume de bani încasate de a contribuabili, întocmind chitanţe false în care se menţionau sume de bani mai mici decât în realitate ”, a declarat agent Rebeca Ştefan, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Dâmboviţa.

Cercetat în stare de libertate

Iniţial, directorul Finanţelor Fieni a fost reţinut 24 de ore pentru infracţiunile de uz de fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi înşelăciune dar, ieri, după ce a fost prezentat Judecătoriei Târgovişte cu propunere de arestare preventivă, instanţa a decis să fie cercetat în stare de libertate.

Fostul director îşi asumă o parte dintre acuzaţii dar nu a dorit să comenteze pe marginea tuturor învinuirilor care i se aduc, motivând că nu se simte bine.„Nu pot să vă spun nimic deocamdată, sunt bolnav şi mă doare inima, vă daţi seama. Am fost reţinut pentru 24 de ore, ştiu ce acuzaţii mi se aduc, este vorba despre un prejudiciu dar sunt prea bolnav să fac acum vreo declaraţie. Îmi recunosc o parte din vină, mi-o asum. Nu pot mai mult de atât să vorbesc, dacă vreţi să mă înţelegeţi”, a declarat la intrarea în sediul Judecătoriei Târgovişte.

Dacă va fi găsit vinovat, Constantin Savu riscă pedeapsa cu închisoare de la şase luni la 15 ani.

CASETĂ:
În data de 29 decembrie patru şefi de la Direcţia Finanţelor Publice Dâmboviţa au fost trimişi în judecată pentru un prejudiciu adus bugetului de stat de peste 7,300,000 lei noi, prin ascunderea sursei taxabile (accizei) şi sustragerea de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale - impozit pe profit şi TVA. Cei patru învinuiţi sunt Ştefan Stoica, director al Direcţiei Metodologie, Administrare a Veniturilor Statului din cadrul DGFP Dâmboviţa, Maria Tănase, director adjunct al direcţiei, Niculae Sasu, şef  Birou Administrare Monopol de Stat în cadrul DGFP Dâmboviţa şi Adriana Elena Bratosin, director general adjunct al DGFP Dâmboviţa.



Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite