Direcţia Silvică Târgovişte este piedică în calea turiştilor care vor să ajungă pe Leaota

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turiştii care ajung în comuna Runcu trebuie să se întoarcă din drum sau să obţină aprobarea şefilor peste pădurile dâmboviţene, dacă vor să ajungă la mănăstirile situate la poalele muntelui sau dacă îşi doresc să urce pe vârful Leaota (2.133 m). Direcţia Silvică Dâmboviţa a interzis accesul pe această cale de acces, în lungime de 20 de kilometri.

Probleme întâmpină şi localnicii care îşi au proprietăţile în zonă. Dacă ar fi să respecte indicatorul montat de câteva zile la marginea de nord a satului, ar însemna să-şi lase pământurile nelucrate, fiindcă nu mai pot ajunge la ele decât cu piciorul. Apoi, mai există o categorie de oameni defavorizaţi – bucureştenii care şi-au contruit case de vacanţă de-a lungul acestui drum, care ar trebui să-şi lase maşinile la umbra indicatorului şi să o pornească pe jos.

Direcţia Silvică o... scaldă

“Am cerut Direcţiei Silvice să dea jos acest indicator, fiindcă este absurd. Am purtat discuţii în această direcţie, dar momentan nu s-a schimbat nimic. Oamenii au venit la Primărie să se plângă, şi cetăţenii din comună, şi mai mulţi turişti. Le-am spus să treacă peste ce scrie acolo şi să-şi continue drumul, fiindcă mi se pare deplasat să le interzici să meargă la proprietăţi sau să viziteze punctele de atracţie existente pe valea pârâului Ialomicioarei”, ne-a declarat Gheorghe Brebeanu, primarul comunei Runcu.

Chiar dacă indicatorul cu pricina nu face distincţie, ing. Petre Marin – directorul Direcţiei Silvice Târgovişte susţine că acesta vizează doar maşinile de mare tonaj, care transportă material lemnos şi au stricat drumul aflat în administrarea instituţiei pe care o coordonează. Spune şeful peste pădurile Dâmboviţei că, pentru celelalte categorii de vehicule, accesul este în continuare necondiţionat. Indicatorul montat la marginea satului îl contrazice.

Puncte de atracţie turistică, la tot pasul

Valea Ialomicioarei de Vest este o zonă binecuvântată de Dumnezeu cu frumuseţi unice, cu poteci şi păduri încântătoare. Traseul, de un farmec aparte, porneşte de la ieşire din oraşul Fieni, străbate comuna Runcu, apoi se pierde în umbra munţilor. Rând pe rând, în faţa călătorului apar puncte de atracţie turistică. „Blidele” – formaţiuni calcaroase scoase la lumină de eroziunea apei; „Masa haiducilor” – un loc unde, spune legenda, lotrii se opreau pentru odihnă şi pentru a împărţi prada, când se întorceau spre ascunzătorile din munte; „Moara dracului” – o stâncă imensă, cu un fel de fereastră săpată în ea.

Pe traseul spre Vârful Leaota te întâmpină şi Cabana „Între Văi”, aflată în administrarea Direcţiei Silvice Dâmboviţa, loc de popas şi cazare deosebit. Nu departe, pe un platou izolat, de parcă ar fi o insulă în vârful muntelui, străluceşte Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”. Şi aici, turistul dornic de meditaţie şi linişte poate fi găzduit şi omenit cu bucate tradiţionale româneşti. Câţiva kilometri mai sus, se găseşte un schit de călugări şi alte locuri minunate. Direcţia Silvică Târgovişte îngrădeşte accesul către toate aceste oaze de linişte şi relaxare.

Aţi aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite