Deţinuţii vor trimite scrisori victimelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 4000 de deţinuţi, ajutaţi să se reintegreze
Peste 4000 de deţinuţi, ajutaţi să se reintegreze

Peste 150 de persoane private de libertate vor lua legătura cu victimele lor prin intermediul unor scrisori. sa conştientizeze efectele, uneori dramatice, pe care faptele lor le-au avut asupra  victimelor, a celor cărora le-au adus prejudicii.

Prin metoda Verso-Recto, care face parte dintr-un proiect de amploare al ONG-ului CRED, peste 150 de deţinuţi din regiunile Bucureşti-Ilfov, Nord –Vest, Centru, Sud- Muntenia şi Sud-Est vor fi încurajaţi să ia legătura cu victimele lor. Proiectul debutează printr-o serie de seminarii în care psihologii şi asistenţii sociali vor lucra împreună cu experţi internaţionali pentru putea răspunde cât mai bine necesităţilor de reinserţie socială a deţinuţilor. Seminarul „Susţinerea procesului de reinserţie socială prin reducerea riscului recidivei” se desfăşoară la Hotelul Cubix din Braşov în perioada 19-23 septembrie.

Toate aceste etape de contientizare a greşelilor din metoda Verso-Recto se vor desfăşura cu ajutorul unor specialişti. Programul este complex, timp de 3 luni psihologii şi asistenţii sociali vor lucra cu deţinuţii incluşi în program.

 Îi vom ajuta să înţeleagă că toate acţiunile lor au repercusiuni grave nu numai asupra persoanei ci şi a familiei ei, a societăţii în general. Toţi vor scrie o scrisoare imaginară iar cei care vor dori o vor putea trimite apoi victimelor. Este alegerea lor, pot scrie orice simt ei cu privire la fapta comisă şi-si pot exprima regretul”, a declarat Camelia Tancău, preşedintele executiv al CRED.

Deţinuţii vor fi ajutaţi să empatizeze cu victimele lor. Vor fi întrebaţi dacă ei au fost la rândul lor victime, dacă li s-a făcut vreodata un rău fără a avea nicio vină şi ce au simţşt atunci.

„Nu este uşor pentru nimeni să vorbească despre deciziile greşite pe care le-a luat la un moment dat sau despre ce simte când ştie cât de mult a pierdut. Programul este menit să-i ajute să-şi recapete speranţa şi să se accepte mai uşor pe ei înşişi, cu bune şi cu rele”, a mai spus Camelia Tancău.

Persoanele private de libertate care vor fi incluse în această etapă a proiectului se află după gratii pentru tot felul de fapte, de la furt şi jaf până la înşelătorie şi chiar crimă. Reprezentanţii CRED spun că cei închişi pentru viol nu vor participa pentru că un contact cu victima ar fi dificil şi dureros pentru aceasta din urmă.

Peste 4000 de deţinuţi, ajutaţi să se reintegreze

 Metoda Recto-Verso este doar o mică parte din proiectul desfăşurat de CRED. Peste 4000 de deţinuţi din regiunile Bucureşti-Ilfov, Nord –Vest, Centru, Sud- Muntenia şi Sud-Est vor fi susţinuţi în procesul de reinserţie socială astfel încât procentul de recidivă să fie cât mai scăzut.
Obiectivul proiectului este, printre altele, creșterea șanselor de inserție în comunitate și pe piața muncii prin realizarea de programe integrate de pregătire pentru liberare:

    Cursuri de calificare CNFPA pentru minimum 500 detinuti in detentie sau postdetentie.
     Informare piata muncii prin distribuirea de materiale informative - 4000 detinuti;
     Consiliere si orientare cu privire la gasirea unui loc de munca - 1200detinuti;
    Activitati de educatie pentru sanatate-reducere consum alcool,droguri,igiena - 2000 detinuti
     Experiment pilot-plan individualizat de insertie sociala si profesionala prin preluarea modelului belgian si prezentarea acestuia in comisia de liberare;
    Crearea 4 Centre Incluziune Sociala (Bucuresti, Alba Iulia, Baia Mare, Braila)-servicii de asistenta sociala si consiliere psihologică în vederea tranzitiei dintre penitenciar si comunitate,
    realizare burse locurilor de munca, mediere detinuti-angajatori, comunitate, familie, scoala;
    Studiu despre factorii psiho-sociali ai detinutilor si comunitatii care faciliteaza insertia in comunitate,piata muncii;
    Analiza comparativa sisteme legislative in pregatirea pentru libere si insertia sociala in UE versus Romania;
    Campanii de informare prin distribuire de mape, pliante, afise, realizarea in fiecare penitenciar a unui avizier cu locurile de munca disponibile.
     Activitati de educatie pentru sanatate in special in vederea reducerii consumului de alcool si de droguri, a bolilor cu transmitere sexuala, igiena personala, boli contagioase(TBC)

Rezultate anticipate

 4000 de detinuti (3200 detinuti si 800 fosti detinuti ) proveniti din minim 9 penitenciare aflate in 5 regiunii din Nord –Vest, Centru, Sud- Muntenia, Bucuresti Ilfov, Sud-Est vor fi informati cu privire la modalitati de gasire a unui loc de munca prin difuzare in minim 9 penitenciare a informatiilor complexe prin mape, afise, brosuri, difuzarea locurilor de munca disponibile. Dintre acestia 15% tineri (intre 18-21 ani), 10%femei, 10% etnie roma. Dintre acestia: 500 vor obtine o calificare CNFPA dintre care 100 de persoane de etnie roma, in domenii lucrator in alimentatie, operator introducere, validare si prelucrare, tamplar manual, lucrator in cultura plantelor, lucrator in structuri pentru constructii, lucrator in tamplarie, frizer, lucrator in cresterea animalelor.

60% dintre detinutii care participa la programe integrate isi vor schimba opiniile negative cu privire la insertia pe piata muncii. 90% vor avea abilitatile necesare obtinerii unui loc de munca. Pentru 60% din detinuti va creste stima de sine si increderea in fortele proprii. Se vor crea conditiile necesare cresterii sanselor de insetie sociala a persoanelor aflate in detentie, detinutii se vor obisnui cu cerintele unui loc de munca precum si cu cerintele comunitatii. Creşterea cu 80 % bazei informaţionale la care pot avea acces în ceea ce priveşte obţinerea unui loc de muncă după liberare. 
Parteneri implicaţi în derularea proiectului:

•       ARPEGE- Action Reparatrice prestation et guidance educative, Belgia
•       ASOCIATIA KELSEN, Baia Mare
•       Penitenciarul Galaţi
•       Penitenciarul Ploieşti
•       Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia
•       High:Five, Danemarca
•       FUNDATIA DE INGRIJIRI COMUNITARE, Bucureşti

Acțiunile fac parte din proiectul „Tranziţia spre libertate prin Centre regionale de Incluziune Socială”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, care vizează creşterea şanselor de inserţie în comunitate şi pe piaţa muncii a 4000 deţinuţi din regiunile Sud Muntenia, Bucureşti, Sud-Est, Centru, Nord Vest.

Informaţii suplimentare: CRED - Centrul Român pentru Educaţie şi Dezvoltare Umană, tel/fax: 021 336 52 45

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite