DECIZIE: Expropriere, în stilul naţionalizărilor comuniste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Dâmboviţa are nevoie de teren ca să construiască un nou drum spre Sanatoriu Moroeni. Proprietarul unei ferme de bovine care funcţionează pe traiectoria viitoarei căi rutiere susţine că şantierul care se va deschide îi distruge o serie de investiţii, pierderile estimate ajung la cinci miliarde de lei vechi.

Traseul Glod-Sanatoriul TBC Moroeni este într-un continuu proces de degradare, cauzat de alunecările de teren din zonă. Consiliul Judeţean Dâmboviţa a căutat o soluţie de rezolvare la specialiştii drumari, care s-au exprimat pentru construirea altei căi de acces, decât să se mai investească în vechiul tronson.

Ideea a fost aprobată de cei 34 de consilieri judeţeni. Drept urmare, s-a demarat procedura de expropriere, noul segment de drum, care va măsura 5 km, urmând să traverseze prin livezi şi fâneţe.

Administraţia judeţului a angajat o firmă care să evalueze terenurile. Proprietarilor li s-a propus ca despăgubire 1,458 lei/mp.

Proprietarii vor 15 euro/mp


Oamenii sunt decişi să meargă în faţa instanţei pentru a obţine preţul real. Ne-au declarat că nici măcar la câmpie, în zonele care nu se pretează pentru turism, unde nu există nimic pitoresc, nu se vinde pământul aşa de ieftin.

„Nu vom ceda. Este bătaie de joc. Parcă trăim tot în comunism şi ne naţionalizează averile. Avem livezi acolo, păşune. Vă daţi seama ce stricăciuni se vor produce şi pe loturile care nu sunt propuse spre expropriere”, spune Virgil Georghe Dan, unul dintre proprietari.

Oamenii au primit deja acasă o cerere de plată a despăgubirilor. În loc să o semneze şi să accepte astfel sumele oferite de autorităţi, au angajat deja apărători, urmând să deschidă săptămâna aceasta acţiuni în instanţă împotriva Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Fraţii Ovidiu şi Stelian Nedelcu au trimis conducătorilor judeţului un memoriu prin care îşi exprimă dezacordul. „Puteau să ne ofere măcar 15 euro/mp. Aici s-a vândut terenul şi cu 40 de euro/mp”, spune Stelian Nedelcu.

Litigiul s-a mutat în instanţă


Cel mai prejudiciat este Cătălin Rucăreanu, care are în zonă o fermă zootehnică. „Pe mine nu mă interesează neapărat preţul, cât faptul că mă izolează. Practic, mă duc la faliment. Pierderile vor depăşi câteva miliarde de lei vechi. Am vorbit deja cu un avocat, fiindcă nu am ce să fac. Trebuie să deschid proces. Nu voi mai putea face nimic acolo.

Ei îmi vor tăia ferma în două. Îmi vor despărţi şi îngrădi grajdurile de păşunea pe care o am, de 14 hectare. Îmi distrug tot acolo. Eu voi cere în instanţă să sisteze lucrările tocmai din acest motiv”, afirmă Cătălin Rucăreanu.

Secretarul judeţului, Ivan Vasile Ivanoff, consideră demersurile cetăţenilor a fi întemeiate. La fel, pe cele ale Consiliului Judeţean Dâmboviţa. „Într-o asemenea situaţie, instanţa poate arbitra şi stabili care trebuie să fie valoarea despăgubirilor”, spune Ivan Vasile Ivanoff.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite