Târgovişte: Iulia Davidoiu, scriitoare de la 12 ani
0
A început să scrie de la vârsta de 12 ani, poezii, eseuri, piese de teatru pentru copii şi proză poematică. Timp de doi ani a fost preşedintele cenaclului „Elena Văcărescu”, iar acum are în lucru un volum în care doreşte să îmbine poezia cu teatrul şi proza. Când a trebuit să îşi expună poeziile, a încercat să le dea o formă ermetică astfel încât ceilalţi să nu înţeleagă.
A început să îşi aşeze gândurile pe hârtie de la o vârstă fragedă. „La 12-13 ani scriam orice, gânduri, jurnale, mai târziu puţin a intervenit internetul unde am descoperit blogurile, forumurile de discuţii, mi-am făcut la un moment dat şi un blog şi cam de aici a plecat totul,”, povesteşte Iulia.
Bunicul Iuliei, membru al „Societăţii scriitorilor dâmboviţeni”, a observat înclinaţiile spre literatură şi a îndrumat-o spre doamna Alexandrina Dinu, preşedintele cenaclului „Elena Văcărescu”. „Bunicul îmi tot citea lucrările şi m-a trimis la doamna Dinu. Aceasta mi-a corectat lucrările, la început m-a îndrumat, după care mi-a dat mână liberă, îmi mai atrage atenţia când observă devieri de la cursul normal”, povesteşte tânăra scriitoare.
Membră în cenacluri literare din Târgovişte şi Bucureşti
În timpul liceului, Iulia a activat timp de patru ani în cenaclul „Elena Văcărescu” din Târgovişte. „A fost primul meu contact cu lumea asta, un foarte bun punct de plecare pentru cei care vor să scrie. Aici am fost şi preşedinte timp de doi ani”, povesteşte Iulia.
În acelaşi timp cu activitatea din cenaclul „Elena Văcărescu”, Iulia a activat şi la „Săgetătorul”, cenaclul Uniunii Scriitorilor din România, secţiunea tineret. „Doamna Dinu m-a dus şi la „Săgetătorul”, aici am avut ocazia să îl întâlnesc pe academicianul Tudor Opriş, preşedintele secţiunii tineret. Astfel de întâlniri sunt benefice, cunoşti oameni de la care poţi învăţa multe lucruri, eşti îndrumat plus că mai înveţi şi din greşelile altora”, spune Iulia.
„De exemplu, în taberele de literatură la care participam, fiind mai mult timp alături de membrii cenaclului, la început se discuta literatura, se citeau lucrări, se criticau, după care discuţiile erau în general despre tendinţa noastră de a ne lăsa influentaţi prea mult de anumite curente, în special muzicale, promovate destul de agresiv în ultimii ani, cum ar fi EMO şi despre diferenţele dintre generaţii.
A câştigat numeroase premii la concursurile de literatură
În cadrul cenaclurilor se organizau concursuri în care erau prezentate lucrări ale tuturor scriitorilor. Printre cele mai importante rezultate obţinute de Iulia se numără premiile obţinute la concursul „Tinere condeie”, organizat de „Săgetătorul” , în 2006 şi 2007 pentru poezie iar în 2008 pentru proză poematică, marele premiu pentru poezie de dragoste „George Raniţi”, obţinut la concursul de poezie, epigrame şi calambururi, „Romeo şi Julieta la Mizil”, în anul 2008. „Am luat un premiu şi pentru primul volum de poezii, intitulat „Prima Verba”, Trofeul „Primăvara Albastră” la festivalul naţional de cultură şi literatură din 2007 de la Pucioasa, e plăcut când munca âţi este apreciată”, spune Iulia.
Pe lângă premiile obţinute pentru poezie şi proză, Iulia a câştigat şi premiul I pentru un proiect de jurnalism, în cadrul căruia a prezentat ştirile, timp de o săptămână, la postul de radio Naţional FM.
Planuri pentru un nou volum
Iulia scrie în continuare deşi a făcut o scurtă pauză în clasa a XII-a, pentru a se pregăti de examene. „Nu am mai avut starea necesară, mi-am lăsat prea multe pentru ultimul an, testul Cambridge de limbă engleză, bacalaureatul, examenul la facultate şi examenul de şoferi, de care nu mai trec odată”, zâmbeşte Iulia. „Mă gândesc să scot un volum anul viitor, o îmbinare de poezie cu teatru şi proză, să vedem cum vor evolua lucrurile”, a adăugat scriitoarea.
Profil:
Născută: 18 martie 1990
Studii: Liceul Economic, Anul I ASE Bucureşti, Administrarea Afacerii, cu predare în limba engleză
Profesie: student
Familie: are o soră mai mare
Ce-i place:
„Dintotdeauna am fost atrasă de cărţi, îmi place să citesc, literatura fiind cea mai mare pasiune a mea. Îmi plac hainele şi am o pasiune pentru tot ceea ce ţine de ceai şi cafea, istoria lor, arome, locuri din care provin anumite soiuri, cum sunt alţii cu timbrele aşa sunt eu cu ceaiul şi cafeaua.”
Ce nu-i place:
„Mă enervează să mă zorească cineva, nu îmi place să fiu grăbită în ceea ce fac, fac lucrurile în ritmul meu. Mă mai deranjează mizeria de pe stradă şi am o problemă cu matematica, nu mi-a plăcut niciodată. Deşi, prin clasa a VII-a, eram un fan al muzicii rock, acum sunt foarte atrasă de muzica rap.”
ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI:
Despre ce sunt lucrările tale?
I.D.: „Nu scriu despre ceva anume, sunt stări de moment, sunt diferite influenţe, depinde chiar foarte mult de starea pe care o am, încerc să le fac foarte ermetice, vreau să mă joc cu cuvintele în aşa fel încât cei care citesc să nu înţeleagă prea uşor ceea ce vreau să spun, câteodată chiar reuşesc. Am scris mereu pentru mine, nu vreau să fac o meserie din acest lucru.”
Ce planuri de viitor ai?
I.D.: „Vreau să plec pentru câţiva ani să studiez afară, eventual o să încerc o bursă Erasmus. Încă din liceu am fost încurajaţi să participăm la proiecte care presupuneau relaţii interculturale între elevi. Vreau să merg pe aceeaşi linie, de aceea mi-am ales şi facultatea cu predare în limba engleză, plus că sunt foarte mulţi străini în grupă, atât profesori cât şi colegi. Nu vreau să rămân în străinătate, vreau să vin în ţară după studii şi să mă angajez la o multinaţională.”