Daniela Radu vrea să facă din Şanţul Cetăţii un loc de promenadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhitect Daniela Radu
Arhitect Daniela Radu

Născută la Piteşti şi căsătorită la Târgovişte, arhitecta îşi doreşte să poată să păstreze farmecul vechi al oraşului în care locuieşte împreună cu familia

„Am o viaţa obişnuită”, spune Daniela Radu, arhitectă şi profesoară de specialitate la Liceul de Arte „Bălaşa Doamna” din Târgovişte. „Am avut şansa să fiu al optulea copil în familie şi am avut ca modele pe fraţii mei mai mari, care îmi erau mai apropiaţi decât părinţii”, îşi începe povestea Daniela Radu. Datorită unor experinţe trăite în copilărie, a început să îndrăgească arhitectura de mică. „La 10 ani am avut primul contact cu arhitectura, când fratele meu, Cornel Radu, a intrat la facultate. Doi-trei ani mai târziu, a fost demolat oraşul vechi, pe strada mare şi am asistat la reconstrucţie. De atunci mi-am dorit să fiu arhitect şi gândul meu a fost să păstrez tot ce mai pot păstra. Îmi plăcea Piteştiul vechi şi, deşi noul oraş arată bine, mi-a părut rău când a fost demolat”, îşi aminteşte arhitecta.


„Tony Bulandra” şi „Valahia”, două clădiri potrivite pentru oraş
În Târgovişte s-a mutat în 1985, după căsătorie. Deşi spune că în oraşul în care locuieşti sunt mai importanţi oamenii care te înconjoară, a analizat Târgoviştea şi cu ochi de arhitect. Din acest punct de vedere, îi plac două clădiri, Teatrul „Tony Bulandra” şi Hotelul „Valahia”. «Când merg pe stradă, absolut totdeauna privesc clădirile dincolo de garduri. Ce s-a făcut în Târgovişte, în ultimii ani, nu-mi place. Cred că proprietarii au construit fără să respecte proiectul clădirilor. Nu se potrivesc cu aerul Târgoviştei. Pentru mine este foarte important ca fiecare construcţie să se potrivească în locul ei. Teatrul „Tony Bulandra” şi Hotelul „Valahia”, în ciuda culorii, cred că sunt clădiri bine făcute, ca imagine estetică pentru oraş. Eu, dacă aş avea bani, aş reface Şanţul Cetăţii pentru promenadă, cu bastioane, cu pistă pentru bicliclete, cu ceainării şi cafenele. Este un proiect în lucru cu elevii de la şcoală. Tinerii vin cu idei originale, dar machetele rămân în şcoală, ca proiecte de atestat», spune cu regret profesoara.

A proiectat primăria din Govora
După 25 de ani de profesie, Daniela Radu consideră că cel mai important moment din cariera sa este proiectarea primăriei din Staţiunea Govora, din judeţul Vâlcea, inaugurată în 1999. „În opinia mea, un arhitect îşi găseşte menirea dacă face o primărie. Eu am câştigat proiectarea primăriei din staţiunea Govora în urma unui concurs. Este o ocazie unică în viaţă”, crede arhitecta. „Am petrecut mult timp în Govora ca să simt arhitectura locului. Am vrut ca primăria să fie o încununare a ceea ce oferea staţiunea ca arhitectură. Era foarte mult lemn şi erau elemente decorative cu volume inedite. Primăria trebuia să fie maiestuoasă şi primitoare în acelaşi timp”, explică Daniela Radu.
În Târgovişte, a proiectat locuinţe şi biserici, ca de altfel în alte localităţi din judeţ sau din ţară, între care Pucioasa, Bacău, Timişoara, Constanţa, Braşov şi Piteşti. La 51 de ani, consideră că cea mai importantă a fost în viaţa ei educaţia primită în familie. „Nu a existat în viaţa mea ceva să consider necaz. Prin educaţia pe care am primit-o, mă încred în Dumnezeu şi am găsit putere să trec peste orice greutate. Tot ceea ce fac în viaţă, fac cu mulţumire şi recunoştinţă”, mărturiseşte arhitecta.

Întrebări şi răspunsuri:


Care e principala calitate a unui arhitect?
Ca arhitect, e important să-ţi placă arhitectura, nu titlul de arhitect. Sunt membră fondatoare a Ordinului Arhitecţilor din România, Filiala Teritorială Muntenia Vest şi am observat că există puţini arhitecţi devotaţi profesiei în România.

Cât de necesară este opinia unui arhitect la construcţia unei clădiri?
Oamenii nu-şi dau seama de importanţa consultării unui arhitect. Frumosul şi urâtul costă la fel. Ca să construieşti o casă frumoasă nu te costă mai mult dectât o casă urâtă, făcută de muncitori, după ureche.

Ce-i place?
Îmi place viaţa tihnită din familie. Ca arhitectură, îmi place stilul neoromânesc. La şcoală, îmi place relaţia cu elevii. Sunt aproape de ei şi modelez la fiecare ce are mai bun.

Ce nu-i place?
Nu-mi plac oamenii care nu au un scop în viaţă şi trăiesc de azi pe mâine. Mă deranjează cum s-a dezvoltat Târgoviştea din punct de vedere arhitectural. Se promovează gustul pentru kitsch, în loc de gustul pentru frumos.

Profil:


Data naşterii: 1 februarie 1959
Localitate: Piteşti
Familie: căsătorită, patru copii

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite