Daniel Comăniţă ştie cum se accesează fondurile europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dâmboviţeanul a fost unul dintre cei care a negociat cu guvernul spaniol suspendarea moratoriului comunităţii româneşti.

A urcat pe scena activităţilor sociale de timpuriu, la îndemnul celui care, peste ani, avea să-i devină părinte spiritual, prof. dr. Radu Negoescu, omul care l-a cooptat în colegiul de conducere al Fundaţiei “Renaşterea Pietroşiţei Ruralia”, pe când nici nu împlinise 20 de ani. Doctorul Radu Negoescu a văzut în Daniel Comăniţă un bun creştin, un suflet care poate să se implice necondiţionat pentru ajutorarea semenilor. Şi nu a greşit! Dani scrie acum proiecte care vizează integrarea românilor în Spania. În acelaşi timp, organizează schimburi culturale şi înfrăţiri instituţional-administrative. “Personal, am negociat cu guvernul spaniol suspendarea moratoriului comunităţii româneşti.  De asemenea, am negociat recunoaşterea bisericii ortodoxe române în Spania. Bineînţeles, avem numeroase acorduri şi în România, cu ministere, guvern, delegaţii parlamentare, societate civilă, oameni de afaceri, pentru a-i sensibiliza în ceea ce priveşte înţelegerea fenomenului românesc din Spania”, spune Daniel Comăniţă.

Adaptează modelul spaniol la realităţile şi necesităţile din România


Stabilirea tânărului Daniel Comăniţă, din Pietroşiţa, în Spania nu a fost o pură întâmplare. Pe când era student la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Valahia din Târgovişte, a obţinut o bursă de studii în Franţa. Următorul pas a venit firesc şi fără ezitări. “Ştiam că Spania este modelul cel mai de succes în procesul de absorţie a fondurilor europene. Eu fiind foarte sensibil la acest domeniu, am decis să-mi continui studiile în Spania. M-am riscat pentru că vroiam să înţeleg şi ulterior a adaptez modelul spaniol la necesităţile şi realităţile din România”, mărturiseşte Dani. La un an după finalizarea studiilor, pe când aprofunda Dreptul Comunitar la Centrul de Studii Europene din Toledo, a înfiinţat prima sa firmă. În Spania. Foarte repede a fost recompensat cu numeroase premii pentru ideea sa de afacere, catalogată a fi cea mai bună. Dani încerca să-i determine pe spanioli să dezvolte afaceri în România. Doi ani mai târziu, a pus pe picioare o societate şi în ţară. “Modelul nostru este unul inovator, pentru că am prezentat, câştigat şi suntem în implementarea multor proiecte cu fonduri europene, cu parteneriat transnaţional, atât firme, cât şi instituţii”, afirmă Daniel. De 5 ani, prezidează Asociaţia Română-spaniolă din Castilla la Mancha, una dintre cele mai active din Regatul Spaniei. “După ultimele statistici, suntem asociaţia din Spania care gestionează cel mai mare buget, pe parteneriat public-privat”, mărturiseşte Comăniţă. Ultimul proiect social pe care-l derulează asociaţia îi priveşte pe românii care ajung după gratii nu neapărat din cauza infracţionalităţii, ci din necunoaştere a legii. “De exemplu, în România dacă îţi loveşti soţia nu păţeşti nimic. În Spania dacă îi dai o palmă, vine poliţia şi îl arestează imediat pe soţ, care este judecat şi condamnat”, spune Daniel Comăţiţă.


Întrebări şi răspunsuri:

Cum este Spania, comparativ cu România, la capitolul dezvoltare, şansă?

Spania s-a integrat în Uniunea Europeană în 1986. Din acel moment până în 2010, a cunoscut o transformare fără precedent. Spania, acum 40 de ani, era ţara cu cei mai mulţi emigranţi în Europa. Spaniolii mergeau să muncească în Anglia, Franţa, Eleveţia, Germania. Spania a avut peste 3 milioane de emigranţi, care erau foarte prost văzuţi. Erau catalogaţi ca fiind ţigani, nespălaţi. Erau foarte săraci. Ciudad Real, unde locuiesc eu, era un oraş fără autostrăzi, oamenii mergeau pe măgari sau pe cai. Acum sunt 3-4 autostrăzi, aeroport, tren de mare viteză. Mergem la Madrid în 59 de minute. Toate acestea în 25 de ani. Este motivul pentru care compar totul cu realităţile din România.

Unde a ajuns Spania acum?

Este Spania în care sunt peste 70 de milioane de turişti. În Castilla la Mancha spre exemplu, era mare foamete, Spania fiind o ţară foarte săracă în comparaţie cu România. Ei bine, datorită unor elemente precum energia regenerabilă, turism şi infrastructură, Spania s-a dezvoltat. Cred că nu există în istoria Europei un alt model de succes. Spania este acum o ţară foarte bine organizată, unde spiritul civic este foarte bine dezvoltat.


Ce îi place:

“Îmi place să călătoresc. Îmi place grădinăritul. Îmi place să merg la biserică. Îmi place să ajut oamenii. Sunt sensibil către societatea civilă”, mărturiseşte Dani.

Ce nu îi place:

“Nu îmi place să promovez activităţi pe care nu le pot pune în practică. În România, nu-mi place comportamentul clasei politice. Cred că este iresponsabil. Tot ce se întâmplă pleacă de aici. Imaginaţi-vă că avem 30 de miliarde de euro pachetul financiar 2007 – 2013. Cel mai mare rău pe care putem să-l facem acestei naţiuni este să nu putem absorbi aceşti bani. Este jalnic ca România, în 2010, să dea mai mulţi bani comunităţii europene decât să ia. Acest lucru nu-mi place”, spune Daniel Comăniţă.


Profil:

Nume: Daniel Comăniţă
Născut: 1 septembrie 1978, Pucioasa
Studii: licenţiat în drept la Universitatea Castilla la Mancha – Spania; master în Drept Comunitar la Centrul de Studii Europene din Toledo – Spania
Familie: Căsătorit

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite