Dan Ilie, campion balcanic la proba de 10 kilometri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dâmboviţeanul concurează la veterani şi este unul dintre cei mai buni din Europa pe segmentul său de vârstă.

Dan Ilie a devenit spaima concursurilor de distanţă organizate atât în ţară, cât şi în străinătate. Organizatorii au ajuns să se teamă să îl mai invite la competiţii pentru că ia tot.

De mic i-a plăcut mişcarea iar după ce a terminat „Şcoala de Maiştri Militari” din Sibiu s-a angajat în armată. ” Nu am stare, vreau mereu mişcare. De carieră am fost militar. Am ajuns cadru militar în 1970. Am făcut trei ani şcoală de maiştri şi subofiţeri şi am fost repartizat la Târgovişte. Am zis că stau un an, doi şi o să mă întorc la Sibiu. Au intervenit una, alta, au venit şi copiii şi am fost repartizat la Unitatea de Tancuri de la Teiş. Nu regret că am rămas aici  pentru că mi-a şi plăcut şi am avut şi o serie de avantaje la vremea aceea”, spune Dan Ilile.

La scurt timp după ce s-a pensionat, dâmboviţeanul s-a apucat serios de atletism. Primul său concurs l-a câştigat chiar de ziua sa, de Sf. Ilie, la zilele oraşului Găeşti. „Mai făceam antrenamente şi la unitate însă mai răruţ. După Revoluţie însă, s-a pus accentul pe sport. Aveam ore de sport. După ce am ieşit la pensie m-am apucat serios de atletism. Am avut noroc să fiu legitimat la Clubul Petrolul Târgovişte. Le mulţumesc pe această cale că mă ajută. Acolo mă şi antrenez. La stadion avem saună, bazin, recuperare. Sunt condiţii bune. Dacă m-aş fi dus în oraş la nu ştiu ce saloane era foarte costisitor. Primul meu concurs a fost la zilele oraşului Găeşti, chiar de Sf. Ilie. După alte două luni a urmat un al doilea concurs şi uşor, uşor, am intrat în tot felul de competiţii la veterani. Acum concurez la categoria de vârstă 60 – 64 de ani”, spune atletul.

Sufrageria aparatamentului în care locuieşte este decorată cu zeci de medali, diplome şi cupe. La loc de cinste stau medaliile de campion naţional la 5.000, 7.000 şi 10.000 de metri dar şi cupele de campion balcanic primită la un concurs desfăşurat în Atena, la proba de 5.000 de metri şi cea de vicecampion balcanic la semimaraton, la 21.000 de metri. „Nu există concurs la care să nu particip. Fac tot posibilul să ajung. De multe ori, se vrea ca eu şi bunul meu prieten Marin Oprea, care este şi el alergător, să nu ajungem, pentru că noi luăm primele locuri”, mai spune Ilie.

Întrebări şi răspunsuri:
Cum aţi descrie ceea ce faceţi? E greu?


E greu pentru cei care se apucă acum de lergat. În primul rând trebuie să fi sănătos cât de cât şi să ai o motivaţie ca să concurezi mereu. Motivaţia mea este faptul că atunci când câştig ridic în aer o cupă, o medalie, primesc o diplomă sau un tricou. Motivaţia financiară nu prea este. Doar distincţiile rămân. Bani mai câştigăm la concursurile organizate de oamenii de afaceri pentru că în rest, noi ne plătim totul. Am mai primit ajutoare şi de la Petrolul şi de la Primăria Târgovişte.

Ce părere aveţi despre tinerii care preferă să stea în faţa calculatorului în loc să facă mişcare?

Eu îi îndemn să facă ambele lucruri, să înveţe să umble şi pe calculator dar când se poate, să meargă şi la alergat. Decât să te duci la un bar să fumezi sau să bei, mai bine mergi la alergat. Este adevărat, nici nu prea ai pe unde să alergi în oraşul ăsta, dar dacă vrei, se poate. Mai poţi să alergi seara, însă trebuie să aibă grijă la câinii comunitari, care te latră imediat ce te văd că alergi.

Cât mai aveţi de gând să alergaţi?

Cât mă ţine corpul, eu voi continua să alerg. Eu am o construcţie mai robustă şi cred că voi mai avea puterea să alerg mult timp de aici înainte. Am fost de curând la verificarea anuală pentru sănătate împreună cu fotbaliştii de la Petrolul. Cei de la spital mi-au spus că am nişte plămâni foarte dezvoltaţi şi sănătoşi, chiar şi la vârsta mea. Cât pot, o să fac treaba asta.

Ce îi place?
„În timpul liber îmi place să stau cu familia. Ceva special nu prea fac. Aproape zilnic eu fac antrenament. Plec dimineaţa la ora 10.00, mă întorc la ora 14.00, fac un duş şi apoi mă bag la odihnă. În rest ies cu soţia prin oraş seara, la o plimbare, la un suc, nimic deosebit”.

Ce nu îi place?

„Nu îmi place să fac un lucru rău care să dăuneze şi celor din jurul meu. În general nu îmi place să bârfesc, să vorbesc de rău pe unii, pe alţii, pentru că în cea mai mare parte, bârfele sunt lucruri neadevărate. Nu îmi place minciuna, nu îmi place linguşeala”.

Profil:
Nume: Dan Ilie
Născut la 3 iunie 1950
Localitatea: oraşul Tălmaciu, judeţul Sibiu
Studii: Şcoala Militară de Maiştri din Sibiu
Familie: patru copii, Claudia (39 de ani), Narcis (33 de ani), Rodica şi Cristina (gemene, 30 de ani)

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite