Dâmboviţenii se uită lung după alimentele de la Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alimentele europene, mană cerească pentru amărâţi
Alimentele europene, mană cerească pentru amărâţi

Autorităţile judeţului aşteaptă întreaga cantitate de produse, pentru a nu provoca tensiuni sociale. Distribuţia către primării se preconizează să înceapă abia săptămâna viitoare, fiindcă nu a sosit laptele praf din Letonia.

Peste 70.000 de dâmboviţeni aşteaptă să primească alimentele de la Uniunea Europeană. În alte judeţe locuitorii cu venituri modeste se folosesc deja de zahăr, făină, mălai, paste făinoase, biscuiţi şi lapte praf. La noi nu a început nici măcar distribuţia către administraţiile locale, primăriile fiind cele care au obligaţia să se asigure că oamenii intră în posesia produselor alimentare asigurate de Uniunea Europeană.

„Spre sfârşitul acestei săptămâni urmează să primim laptele praf, iar de luni vom începe afluirea produselor către primării. Se pare că a fost un scurtcircuit pe fluxul producător-furnizor-beneficiar. Contractul a fost încheiat ceva mai târziu. Laptele praf vine din Letonia şi trebuie ambalat în România”, spune Mihai Puşcaşiu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Unii edili cred că trebuie să se renunţe la acest program


Primarii din judeţ prevăd bătăi în bună regulă pentru aceste ajutoare, fiindcă neajunsurile i-au înrăit pe oameni.

„Eu zic că o să fie omor, nu alta, mai ales că am vreo 200 de inşi care, deşi sunt săraci lipiţi pământului, nu intră în nicio formă de ocrotire socială”, afirmă Constantin Pătru, primarul comunei Tătărani. Ne-a mai spus edilul că anul trecut a rămas mirat când a văzut că sunt unii care vin cu taxiul sau cu maşina personală să-şi ridice ajutoarele.

Responsabilii de la judeţ au hotărât să înceapă distribuţia după ce vor primi cantităţile totale de produse. S-a profitat de faptul că există spaţii adecvate pentru depozitare. „Nu era normal să-i punem pe drumuri de mai multe ori nici pe primari, care trebuie să vină la Lăculeţe să ridice alimentele, dar mai ales pe oameni. În plus, s-ar fi creat situaţii neplăcute dacă le dădeai produsele unora, iar pe alţii îi amânai până când sosea încă un transport”, crede Mihai Puşcaşiu.

În opinia primarului de la Poiana, Marian Şerban, ar trebui să se renunţe la acest program, să se marşeze pe cultul muncii, nu pe pomană.

Vor primi alimente de la Uniunea Europeană beneficiarii Legii privind venitul minim garantat, şomerii, persoanele cu handicap şi pensionarii ale căror drepturi băneşti nu depăşesc 400 de lei. Cantităţile de produse care se vor distribui fiecărei persoane sunt: 14 Kg de făină, 1 Kg de zahăr, 7 Kg de mălai, 3.6 Kg de paste, 1.3 Kg de biscuiţi şi 1 Kg de lapte praf. Programul va fi definitivat până la sfârşitul lunii noiembrie.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite