Dâmboviţenii au sărit în sprijinul celor doi bătrâni din Pietrari rămaşi pe drumuri chiar de Ziua Naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ieri, membrii Clubului Phoenix au organizat o colectă publică
Ieri, membrii Clubului Phoenix au organizat o colectă publică

Soţii Maria şi Nicolae Bârligeanu, din comuna Pietrari, judeţul Dâmboviţa,  au sărbătorit Ziua Naţională a României numai prin muncă. Nu au ştiut niciodată ce este aceea petrecere. La fel s-a întâmplat şi anul acesta. Pe 1 decembrie, bătrânii făceau curăţenie în gospodărie. După ce au adunat frunzişul, i-au dat foc, aşa cum obişnuiau dintotdeauna.

A fost nevoie de câteva clipe de neatenţie şi limbile de foc s-au repezit hămesite către casă, care a ars în întregime. Maria şi Nicolae Bârligeanu au rămas în plină iarnă fără un acoperiş de-asupra capului, fără agoniseala de-o viaţă.

Colectă publică pe Platoul Prefecturii


Povestea celor doi bătrâni a reuşit să sensibilizeze opinia publică. Reacţiile au apărut încă din prima zi. „Un număr de cont să-i putem ajuta pe aceşti oameni rămaşi pe drumuri în prag de sărbători! Haideţi să dăm o mână de ajutor!”, a scris Bebix pe targoviste.adevarul.ro.  A doua zi, Clubul Sportiv Phoenix Martial Arts Târgovişte a pornit o campanie de ajutorare. “Dacă ne unim forţele, putem să le arătăm celor doi bătrâni, acum în prag de sărbători, că le suntem aproape. Târgoviştenii au adus pături, haine, oale, farfurii. S-au alăturat nouă nu doar persoane fizice, ci şi unele magazine. Remarcăm în special efortul unei firme din zona Pieţei 1 Mai din Târgovişte, care a donat obiecte necesare în bucătărie”, spune Oana Maria Soare, purtător de cuvânt al Clubului Phoenix Martial Arts. Toate produsele primite vor fi depozitate într-un spaţiu pus la dispoziţie de un binevoitor şi vor ajunge în scurt timp la bătrânii din Pietrari. Ieri, 4 decembrie, timp de o oră, membrii Clubului s-au aflat pe Platoul Prefecturii pentru a primi alte produse din partea târgoviştenilor cu suflet mare. Vor repeta această acţiune ori de câte ori va fi nevoie. “Ar trebui organizate mult mai des astfel de colecte publice, pentru că sunt multe persoane care au nevoie de ajutor. Nu trebuie să ne lamentăm că este criză şi nu avem bani. Aş putea spune că noi, românii, am fost într-o criză permanentă, dar fiecare găseşte în casă ceva ce ar putea să dea altora”, crede Gina, 37 de ani.



Membrii Clubului Phoenix din Târgovişte mulţumesc tutor celor care s-au alăturat campaniei de într-ajutorare a bătrânilor din Pietrari. “Îi aşteptăm alături de noi nu numai pe dâmboviţeni! Împreună clădim ceva minunat, dincolo de noi înşine, ca persoane”, spune Oana Maria Soare.

Găzduiţi de preotul paroh

În sprijinul soţilor Bârligeanu a sărit şi biserica. Preotul paroh de la Pietrari, Costică Tănase, îi va primi pe bătrâni în casa sa până când autorităţile şi sătenii vor reuşi să le ridice măcar o cămăruţă. “De luni, 5 decembrie, bătrânii vor reveni la Pietrari. Au stat în aceste zile la fiica lor din Bucureşti. Am avut nevoie de acest răgaz pentru a construi o sobă, ca să le asigurăm toate condiţiile de trai. Am apelat şi la ajutorul sătenilor. Acum adunăm materiale de construcţie şi ne vom apuca de lucru. Vrem să le construim o căsuţă, să nu-i mai vedem plângând tot timpul că au rămas fără nimic”, spune preotul paroh Costică Tănase. De asemenea, spune Cornel Coman, primarul comunei Pietrari, săptămâna viitoare va convoca o şedinţă a Consiliului Local pentru a aproba un ajutor material pentru bătrânii Bârligeanu. “Căutăm o modalitate să le refacem locuinţa. Este cel mai important ajutor pe care trebuie să-l dăm acestor oameni, să le construim o casă cât de mică ar fi, dar să fie a lor. După incendiul izbucnit pe 1 decembrie, au rămas fără agoniseala de-o viaţă”, afirmă edilul Cornel Coman.

Persoanele care doresc să vină în sprijinul acestor oameni sunt rugate să i-a legătura cu preotul Costică Tănase, fie direct la Biserica Pietrari, fie la numărul de telefon 0762.222.362.

Pompierii au ajuns cu greu la casa bătrânilor din cauza drumului foarte îngust şi abrupt

Aţi aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite