Dâmboviţenii au şansa să plece în Danemarca la gradinărit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorin a terminat un liceu agricol şi vrea să plece în Danemarca
Dorin a terminat un liceu agricol şi vrea să plece în Danemarca

Cei care au nevoie de un loc de muncă au şansa începând de astăzi să găsescă un job în străinătate. Angajatorii danezi oferă zece locuri de muncă în serele cu plante, legume şi fructe.

Practic este vorba de muncă în sere, în calitate de grădinar sau ajutor de grădinar, în acelaşi timp aceştia putând frecventa şi cursuri de specialitate, costurile cursurilor fiind suportate de guvernul danez.

Persoanele selecţionate care vor ajunge în Danemarca vor semna un contract de formare/instruire cu o firmă daneză şi un contract cu un colegiu comercial. „După primele 3-6 luni de muncă, aceştia vor începe primele cursuri la colegiu. În timpul întregii perioade (muncă la seră şi frecventarea de cursuri), aceştia vor primi un salariu de aproximativ 1.270 de euro brut. Pe lângă toate acestea, angajatorul va oferi ajutor pentru cazare, în unele cazuri angajatorul oferă o cameră, contracost, circa 136-270 de euro pe lună”, spune Daniela Stanca, purtător de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. 

Cursurile pentru grădinar durează trei ani şi opt luni iar pentru ajutor grădinar, cursul durează doi ani.

„Locurile de muncă în ţară, inexistente”

Printre cei veniţi în această dimineaţă la AJOFM pentru a se interesa de un loc de muncă se numără şi Dorin Anca, un tânăr de 27 de ani, acum şomer. A aflat de oferta din Danemarca şi pentru că a terminat un liceu agricol a zis să vină la sediu pentru a afla mai multe detalii. „Am auzit de la un prieten că sunt locuri bune de muncă în Danemarca, în sere. Mă gândesc la viitor ca orice tânăr şi cum în ţară locurile de muncă sunt inexistente, vreau să plec peste hotare”, spune Dorin.
Cerinţele danezilor nu sunt chiar puţine, cei care vor să plece trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18-30 de ani, cunoştinţe foarte bune de limba engleză, să fi absolvit un liceu sau facultate cu profil agricol, să dorească să studieze şi să muncească în Danemarca pentru o perioadă cuprinsă între 2-4 ani, să aibă experienţă în muncă agricolă.

Puteţi deveni arhitecţi peisagişti

Cei care vor obţine certificatul de grădinar în seră trebuie să ştie că au posibilitatea să-şi continue studiile în acest domeniu. Aceştia se pot instrui pentru a deveni tehnician agricol, horticultor sau arhitect peisagist în Danemarca. Persoanele interesate trebuie să contacteze consilierul EURES Dâmboviţa

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite