Târgoviste: Medicii tineri se feresc de spitalele din Dâmboviţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalele mici din judeţul nostru nu au nicio şansă în faţa centrelor universitare mari sau a spitalelor din Uniunea Europeană, la concursul din 29 iunie fiind înscrişi numai 7 medici pe 56 de posturi. Doar spitalele mari sau din străinătate sunt căutate de medici

Tinerii medici au manifestat un interes foarte scăzut şi în această sesiune de examinare pentru posturile scoase la concurs, în special în oraşele mici ca Titu, Moreni sau Pucioasa, dar şi pentru cele din municipiul Târgovişte. În judeţul Dâmboviţa doar şapte medici s-au înscris pe cele 56 de locuri scoase la concursul naţional de ocupare a posturilor vacante de medici din spitalele publice.

Spitalul Judeţean de Urgenţă este de multă vreme în lipsă de personal medical, secţiile de Cardiologie, Anestezie Terapie Intensivă şi Unitatea de Primire Urgenţe fiind cele mai afectate. În aceste condiţii un număr redus de medici asigură permanenţa, cu riscul diminuării calităţii serviciilor medicale.

Medicii tineri preferă spitalele universitare

Medicii proaspăt ieşiţi din rezidenţiat preferă centrele universitare mari sau să ia drumul străinătăţii decât să vină să lucreze în judeţul nostru. Şi asta în condiţiile în care în fiecare an termină rezidenţiatul peste 2000 de medici. „Bineînţeles că mi-aş dori să lucrez într-un centru universitar, acolo ai mijloacele de a investiga şi trata mult mai bine un bolnav. E normal, pentru că cei mai mulţi bani se duc spre dotarea centrelor universitare şi nu a spitalelor mici. De cele mai multe ori în spitalele mici rişti să te plafonezi”, spune George Stoian, medic rezident anul V.

Spitalele din Europa sunt foarte căutate


Puşi faţă în faţă cu problema mutării într-un oraş mic de provincie, unde nu au o locuinţă şi nici bani să îşi cumpere una din salariul propriu sau cu perspectiva navetei zilnice, mulţi medici specialişti aleg să lucreze în spitalele mici din statele Uniunii Europene, contra unui salariu onorabil şi în condiţii de respect pentru profesia de medic. „Da, o să plec în străinătate, deşi nici acolo nu e un spital mare, dar este foarte dotat, nu le lipsesc manuşile, halatele sau seringile cum se întâmplă câteodată la noi. Acolo eşti tratat ca un medic şi nu ca un infractor şi nu te agresează nimeni verbal sau fizic. Medicina în România este o lupta de gherilă”, spune Adriana, proaspăt medic specialist.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite