Târgovişte: Gripa porcină a intrat în Dâmboviţa pe la Crevedia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte:  Gripa porcină a intrat în Dâmboviţa pe la Crevedia
Târgovişte: Gripa porcină a intrat în Dâmboviţa pe la Crevedia

Primele două cazuri de gripă nouă au fost confirmate de Institutul „Matei Balş”. O englezoaică de 30 de ani şi fiica ei de un an şi patru luni au fost descoperite cu noul virus gripal A H1N1. Acestea sunt tratate la domiciliul prietenilor din Crevedia, toţi contacţii fiind izolaţi

Primele două cazuri de gripă porcină din judeţul Dâmboviţa s-au dovedit a fi forme uşoare, astfel că ambele persoane se simt bine, dar rămân în carantină timp de şapte zile. Cele două cazuri s-au semnalat la Crevedia. O familie de englezi a sosit la nişte prieteni din localitate, la sfârşitul săptămânii trecute.

Femeia avea dureri de cap, tuşea, a făcut febră şi a mers la Institutul Matei Balş din capitală pentru investigaţii. Medicii au constatat că este vorba de noul virus gripal A/H1N1, virus pe care l-a contactat şi fetiţa femeii, în vârstă de doar un an şi patru luni. Mama şi fiica au primit tratament la domiciliu, iar soţul şi familia la care au sosit au făcut analize pentru a se depista eventuala transmiterea a virusului, dar rezultatele au fost negative. Chiar şi aşa, casa a intrat în carantină.

“Au fost cazuri uşoare. Posibil să fi venit în perioada de incubaţie. Cei trei contacţi nu au avut nimic. Verific de două ori pe zi să văd cum se simt”, a declarat medicul epidemiolog Maria Marinescu de la Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa.

Cei trei englezi nu au venit în contact decât cu gazdele, astfel că răspândirea virusului este puţin probabilă.

“Nu există riscul extinderii pentru că nu au venit în contact decât cu gazdele din momentul în care au apărut suspiciunile”, a adăugat medicul.

Cele două familii au fost izolate

Izolarea celor două familii a fost uşor de făcut, mai ales că gazdele au o casă retrasă, deşi nu departe de centrul comunei Crevedia. Familia care i-a primit pe englezi nu este de prea mult timp stabilită în sat şi nu are foarte mulţi prieteni în zonă.
“El este englez, ea este moldoveancă şi şi-au făcut casă la noi în comună”, ne-a spus viceprimarul Gheorghe Toader.

“Sunt izolaţi, a venit Sanepidul, le-a spus ce să facă, sunt sub supraveghere”, a adăugat acesta.

Acestea sunt primele cazuri de gripă porcină confirmate în judeţul Dâmboviţa. Toate persoanele care vin din zone de risc trebuie să stea 7 zile sub supraveghere pentru a se evita răspândirea virusului A H1N1.

“Orice persoană care vine dintr-o zonă de risc este supravegheată timp de şapte zile. Dacă au simptome, merg la medic”, a precizat medicul epidemiolog Maria Marinescu.

Localnicii nu ştiau de existenţa celor două cazuri de gripă nouă, dar s-au arătat îngrijorate de posibilitatea contactării acestui virus.

“Gripă porcină la noi în comună? Sigur că mă tem pentru copiii mei, mai ales”, a declarat Mihaela Stoica, o femeie în vârstă de 27 de ani.

În ziarul de mâine aflaţi reacţiile sătenilor la aflarea veştii

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite